Consilierul Maiei Sandu oferă detalii despre contrabanda cu ţigări: în 2014, prin regiunea transnistreană, au trecut 10 billioane de ţigări
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Consilierul Maiei Sandu oferă detalii despre contrabanda cu ţigări: în 2014, prin regiunea transnistreană, au trecut 10 billioane de ţigări

Consilierul prim-ministrei Maia Sandu pe politică externă şi planificare strategică, Vladislav Kulminski, a oferit mai multe detalii despre contrabanda cu ţigări de pe teritoriul Republicii Moldova, care protrivit lui, a fost ghidată şi controlată de către autorităţi. Consilierul a oferit şi cinci soluţii prin care aceste fluxuri de contrabandă pot fi oprite.

 Kulminski a făcut o postare pe pagia sa de Facebook în care a declarat că traficul ilicit de ţigări întotdeauna a fost o sursă de venit rapid pentru politicienii din Republica Moldova care controlau vama, MAI, granicieri, alte structuri. A durat mulţi ani şi a adus profituri enorme. Inclusiv din aceşti bani erau plătiţi în plicuri miniştrii, deputaţi şi alţi funcţionari publici.

"În 2014, prin regiunea Transnistriană au trecut 10 billioane de ţigări. În 2015, după doar două săptămîni după ce Ucraina a interzis exportul ţigărilor prin Transnistria, Şor, prin mai mulţi deputaţi din parlament, a introdus modificările în legislaţie, care au deschis exportul illegal a ţigărilor prin magazinele duty free aflate pe segmentul Transnistrian a hotarului Moldo-Ucrainean. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuala cu ţigări ajungea la aproximativ 5 milliarde de unităţi per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un milliard de ţigări au trecut prin această schemă, creată şi controlată de autorităţile Republicii Moldova", se arată în postarea sa. 

Aceste fluxuri de contrabandă pot fi oprite spune expertul, doar dacă dacă autorităţile nu vor mai participa în această contrabandă, prin câţiva paşi imediaţi. 

1) magazinele duty free şi oportunitatea de a efectua comerţul fără taxe cu ţigări prin Transnistria trebuie să fie annulata, adică situaţia să revină la situaţia înainte de schimbările legislative introduse în 2015. Să încerci să taxezi fluxuri de ţigări prin Transnistria nu reprezintă o soluţie, pentru că contrabanda va continuă, cît şi participarea autorităţilor moldoveneşti în aceste scheme. La nivel legislativ aceste fluxuri trebuie să fie declarate illegale, adică oprite. 

2) discuţia serioasă despre controlul comun la hotarul moldo-ucrainean, inclusiv pe segmentul Transnistrian. Cele 8 puncte vamale comune trebuie să fie create, inclusiv încă 2 pe segmentul Transnistrian. 

3) mandatul misiunii Europene de monitorizare EUBAM trebuie să fie prelungit. 

4) cei care au creat scheme cu contrabandă şi le-au promovat prin parlament trebuie să fie traşi la răspundere.

5) Ambasadorul Republicii Moldova în Austria şi OSCE, care a jucat un rol important în acest proces, trebuie să fie rechemat, să nu fie permis să mai exercite aceasta funcţia.

Amintim că după schimbarea guvernarii PDM au fost făcute publice mai multe scheme de contrabandă cu ţigări şi nu doar în care erau implicaţi persoane de rang înalt.  

Similare
RECOMANDĂRI