Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Consilierii municipali din opoziţie susţin că primarul Chişinăului ar încerca să-l introducă ilegal în afacerea deşeurilor pe controversatul om de afaceri, oligarhul Igor Ceaika

Consilierii municipali din opoziţie susţin că primarul Chişinăului, Ion Ceban, ar încerca să-l introducă ilegal în afacerea deşeurilor pe controversatul om de afaceri, oligarhul Igor Ceaika, despre care se ştie că este apropiatul preşedintelui Igor Dodon. Opoziţia s-a trezit astăzi, cu un proiect neavizat, conform căruia o companie din Moscova urma să doneze câteva autospeciale de deszăpezire Chişinăului. Contactaţi telefonic, angajaţii firmei ruse au spus că dispun doar de utilaje pentru gunoi. Opoziţia declară că aşa numită donaţie ar fi un paravan care ascunde interesele lui Ceaika de a privatiza afacerea deşeurilor din Chişinău.

"Dar noi nu avem autospeciale de deszăpezire, ci autospeciale pentru evacuarea gunoiului" - clar şi răspicat, angajaţii firmei care urmează să doneze aşa numitele utilaje de deszăpezire au spus consilierilor din opoziţie că nu dispun de astfel de autospeciale. Au în schimb maşini de gunoi. Deşi în nota informativă a proiectului este scris că întreprinderea "Ecotehprom" va dona autospeciale de deszăpezire, pe site-ul firmei, aceasta  este prezentată ca fiind o firmă ce se ocupă de colectarea gunoiului, nu de curăţat zăpada. 

ION CEBANU, consilier municipal, PL: "Oamenii ăstia nu sunt puşi pe fapte bune, hai să începem de la asta, oamenii ăştia sunt puşi să fure. Pentru că atunci când dai un proiect fără avizurile comisiei în fugă cu câteva minute înainte de începerea şedinţei, este clar că aici lucrurile nu sunt făcute legal. Scopul ar fi ca Ceaica să pună mâna pe autosalubritate, companie municipală, care câştigă destui bani." 

Înainte de a fi supusă votului acceptarea donaţiei, consilierilor li s-au prezentat două fotografii din care nu se înţelege clar ce fel de autospeciale sunt. 

ION CEBANU, consilier municipal, PL: "Se intenţionează a intra pe piaţa deşeurilor din Chişinău a companiei lui Ceaica prin el şi a lui Dodon." 

În plus, pentru a fi aduse la Chişinău în preajma alegerilor prezidenţiale, Regia "Exdrupo" urmează să asigure procedurile de import şi înregistrare a maşinilor, suportând toate cheltuielile  - transport, asigurare, combustibil, salarii şi diurnele şoferilor.

ION CEBANU, consilier municipal, PL: "Păi cum credeţi dvs. cum apare municipalitatea în ochii străini, când municipalitatea se leagă cu tot felul deCeaica, care este fiul fostului procuror de care şi Putin a scăpat deja." 

În nota informativă a proiectului se spune că autospecialele urmează să ajungă la Chişinău în urma unei discuţii avute de către primarul Ion Ceban în timpul vizitei sale la Moscova din luna ianuarie.  

ION CEBANU, consilier municipal, PL: "Acest proiect cu donaţii vine de la Executiv, prin urmare de la Ion Ceban." 

Presa rusă a scris de mai multe ori că această întreprindere ar fi gestionată, de fapt, de către fiul fostului procuror al Federaţiei Ruse, Igor Ceaika.

ION CEBANU, consilier municipal, PL: "Oamenii au ieşit la proteste pentru că uzinele acestuia nu respectau parametrii ecologici după legislaţia ecologică ceea ce priveşte ecologia." 

Ceaika este şi partenerul de afaceri al fratelui preşedintelui  Dodon. Alexandru Dodon deţine 15% dintr-o companie de construcţii a lui Igor Ceaika. Oligarhul a confirmat că fratele prietenului său, Igor Dodon, a devenit acţionar al companiei sale. Ceaika are afaceri în domeniul criptovalutei în Transnistria şi a transferat anterior pe contul fundaţiei "Din suflet" a Galinei Dodon 70 de mii de euro. Serviciul de presă al primarului Ion Ceban, ne-a declarat că nu vor comenta deocamdată acuzaţiile până cînd se va aproba donaţia.
Similare
RECOMANDĂRI