ACTUALITATE

Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei condamnă suspendarea lui Dorin Chirtoacă

post-img

Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei a adoptat joi, 19 octombrie, o rezoluţie prin care condamnă suspendarea din funcţie a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi încercarea de a-l demite prin organizarea referendumului local, scrie Radio Chişinău.

Potrivit rezoluţiei aprobate, suspendarea primarului capitalei Republicii Moldova ridică probleme în ceea ce priveşte respectarea Cartei europene a autonomiei locale. De asemenea, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei va solicita Comisiei de la Veneţia un aviz pe marginea constituţionalităţii referendumului de revocare din funcţie a lui Dorin Chirtoacă. Potrivit raportoarei, Gunn Marit Helgesen, care a efectuat o vizită de documentare la Chişinău, este necesară o monitorizare atentă a cazului lui Dorin Chirtoacă.

„Aveţi în faţă un proiect de rezoluţie, care îndeamnă Congresul să monitorizeze îndeaproape situaţia lui Dorin Chirtoacă, pentru a formula recomandări pentru autorităţile din Republica Moldova. Cred că trebuie să informăm Comisia de la Veneţia despre acest raport şi să solicităm o opinie asupra organizării referendumului de revocare a unui primar ales. Cred că este important ca un comitet de monitorizare să ia în considerare această situaţie atunci când va monitoriza democraţia locală în Moldova.”

Preşedinta Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Tatiana Badan, a subliniat că autorităţile centrale fac tot mai multe presiuni asupra aleşilor locali, inclusiv prin reţineri şi aresturi.

Din 2017, situaţia în Moldova s-a schimbat. A fost oprit dialogul între guvern şi organele puterii locale, au fost stopate reformele reale din domeniul democraţiei locale, a crescut presiunea asupra aleşilor locali. În afară de asta, reprezentanţii puterii locale au început a fi arestaţi, sub diferite pretexte formale.”

Rezoluţia a fost susţinută şi de 144 din cei 148 de reprezentanţi ai puterilor locale din alte ţări, prezenţi la congres. Pascal Mangin, fost raportor privind situaţia democraţiei locale în Republica Moldova consideră că acest subiect ar trebuie evocat şi în cadrul forumului mondial al democraţiei care va avea loc în luna noiembrie la Strasbourg.

”Dincolo de mijloacele noastre de exprimare în cadrul Congresului, trebuie să existe o mediatizare mai intensă a acestei situaţii, având în vedere alertele venite de la colegii noştri moldoveni şi ţinând cont de faptul că este vorba despre un primar de capitală. Imaginaţi-vă că primarul Parisului sau cel al Londrei ar fi închişi de o asemenea manieră. Evident că nu şi la fel trebuie să fie şi pentru Chişinău. Transmit urările mele şi bun curaj colegului nostru”.

Conform rezoluţiei, în 2018, Republica Moldova va fi supusă monitorizării în materie de democraţie locală şi regională în urma plângerii depuse de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) care a denunţat o serie de presiuni exercitate asupra aleşilor locali prin urmăririle judiciare pornite împotriva lor.

Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu din mai 2017 fiind cercetat pentru trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată. La începutul lunii septembrie, la propunerea socialiştilor, Consiliul Municipal Chişinău a aprobat organizarea unui plebiscit pentru revocarea din funcţie a edilului, care va avea loc la 19 noiembrie.