ACTUALITATE

Conducerea Parlamentului sugerează administraţiei ANRE să ia act de Hotărârea Legislativului privind votul de neîncredere

post-img

Printr-o adresare expediată Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), conducerea Parlamentului reconfirmă votul de neîncredere acordat administraţiei acesteia şi sugerează conducerii agenţiei să ia act de Hotărârea Parlamentului din 12 martie privind rezultatul audierilor cu privire la creşterea preţurilor la carburanţi.

Scrisoarea a fost adresată ANRE de către  Vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, drept răspuns la explicaţiile oferite de conducerea ANRE pe marginea creşterii bruşte a preţurilor la carburanţi.

Adresarea semnată de vicespeaker reiterează constatările Hotărârii Parlamentului, potrivit căreia în perioada de criză pandemică şi criză economică, regulatorul naţional nu a întreprins nicio măsură în vederea prevenirii scumpirii preţurilor la carburanţi, precum şi nu a avut un rol proactiv în vederea prevenirii creşterii bruşte a preţurilor acestora. ”Există suspiciuni rezonabile privind încurajarea şi susţinerea indirectă a înţelegerilor de cartel de pe piaţă”, se mai arată în Hotărâre.

Astfel, Vlad Batrîncea sugerează Directorului general al Consiliului de Administraţie al ANRE  să ia act de prevederile articolului 3 al Hotărârii, prin care Parlamentul apreciază activitatea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare in Energetica drept fiind una ineficientă şi îi acordă vot de neîncredere.

Veaceslav Untilă, Directorul general al Consiliului de Administraţie al agenţiei, menţionează că ”ANRE este o instituţie independentă care îşi îndeplineşte misiunea şi atribuţiile în stricta conformitate cu legea. Orice presiune de natură politică constituie o ameninţare la adresa independenţei instituţiei…” . Veaceslav Untilă consideră că ANRE ”este injust învinuită de inacţiuni şi intervenţie tardivă pe piaţă în vederea prevenirii scumpirii carburanţilor”.

De menţionat că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică este instituţie care raportează Parlamentului. Conform prevederilor art.8 alin.(7) a Legii nr.174/2017 cu privire la energetică, nicio prevedere menită să asigure independenţa Agenţiei nu poate fi interpretată în sensul excluderii Agenţiei de sub controlul parlamentar exercitat în modul şi în limitele stabilite de prezenta lege, precum şi de sub controlul judiciar.

Amintim că pe 12 martie, Parlamentul a calificat activitatea conducerii ANRE şi a Consiliului Concurenţei drept ineficientă. Deputaţii au acordat vot de neîncredere conducerii ANRE şi au cerut demisia Consiliului de Administraţie al acesteia. Hotărârea a venit urmare a creşterii bruşte a preţurilor la carburanţi.