ACTUALITATE

Conducerea Moldovagaz avertizează că există riscul de sistare a livrării gazelor naturale, iar R. Moldova se află în pragul unei noi crize energetice

Conducerea Moldovagaz avertizează că există riscul de sistare a livrării gazelor naturale, iar Republica Moldova se află în pragul unei noi crize energetice. Se caută bani pentru achitarea integrală către Gazprom a gazului consumat. Au crescut preţurile aşa că, astăzi, a fost convocată şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale pentru a analiza situaţia pe piaţa gazelor naturale şi riscurile pentru consumatorii din Republica Moldova.

În şedinţă a fost audiat raportul Moldovagaz privind procesul de achitare a facturilor la gaz în contextul creşterii preţului de achiziţie pentru luna ianuarie.

CONCLUZIILE RAPORTULUI S.A. "MOLDOVAGAZ": „Deşi condiţiile contractuale de plată au rămas neschimbate, furnizorul nu mai acceptă devieri financiare negative şi astfel există riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condiţiile contractuale.”

A fost audiat şi raportul Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale privind situaţia pe pieţele internaţionale de tranzacţionare a gazului natural. Pentru a evita sistarea livrărilor, s-a discutat posibilitatea contractării unui credit de către Moldovagaz. De asemenea, s-a discutat şi despre compensarea facturilor pentru consumatori, în contextul în care tariful pentru aceştia ar putea fi majorat.  Membrii Comisiei pentru Situatii Exceptionale au şi citeva propuneri.

DECIZIA COMISIEI PENTRU SITUAŢII EXCEPŢIONALE: 
-   Instituţiile publice să raţionalizeze consumul de gaz şi energie electrică
-  S.A. Moldovagaz urmează să iniţieze discuţii despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor până la sfârşitul lunii ianuarie 2022;  
- Ministerul Finanţelor va analiza posibilitatea amânarii plăţii TVA de către Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidităţi  necesare pentru plăţile curente;
-   Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale în comun cu Ministerul Finanţelor urmează să îmbunătăţească sistemul de compensaţii.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republici Moldova: „Am discutat despre efotul instituţiilor păublice pentru conservarea şi eficientizarea consumului de gaze naturale. Ministerul Finanaţelor va analiza opţiunea de amânare aplăţii TVA de către Moldova Gaz. Guvernul este preocupat în continuare pentru a identifica soluţii de a uşura povoara oamenilor. Dacă creşte tariful, creşte şi valoarea ompensaţiei oferită de Guvern. De aceea oricum acaestă sumă va creşte. Totuşi suntem în discuţii şi analize dacă sunt necesare şi acţiuni suplimentare. ”

Între timp, Curtea de Conturi a demarat controlul financiar la MoldovaGaz şi la întreprinderile care se ocupă de transport şi distributie pentru a stabili exact datoriile Republicii Moldova faţă de furnizorul rus, Gazprom.

ION MUNTEAN, expert în energetică: „Acest audit vine să dea răspunsuri la mai multe întrebări.  Aş vrea foarte mult ca auditul să clarifice inclusiv devierile care au fost acumulate de către SA Moldovagaz, să înţelegem din cauza cui au fost acumulate aceste devieri finaciare. Fie că e vorba din cauza decidenţilor politici, fie din cauza ANRE, fie din cauza administrării prejudicioase a întreprinderii.”

Potrivit Curţii de Conturi, raportul va fi gata până pe 30 noiembrie 2022 în timp ce Gazprom a cerut să-i fie prezentate rezultate până la sfărşitul lunii aprilie.

 ION MUNTEAN, expert în energetică: „Este un audit paralel celui care a fost discutat în cadrul negocierilor purtate la Moscova, în luna octombrie. Acela va fi realizat de o companie terţă. Auditul dat am careva temeri. Termenul noiembrie 2022 este cam mare, dar asta depinde mult de caietului de sarcini pentru realizarea auditului.”

Auditul a fost convenit în octombrie 2021 când a fost semnat un nou contract de furnizare a gazelor naturale. Gazprom sustine că datoriile Moldovagaz, numai pentru gazul furnizat în dreapta Nistrului, sunt, cu tot cu penalităţi, de 709 milioane de dolari. Chişinăul susţine că datoria e mai mică şi a cerut audit international.

Conform legii, Curtea de Conturi are dreptul să facă auditul financiar doar la întreprinderi de stat. De aceea, în decembrie, parlamentul a votat o lege specială care permite Curţii de Conturi să facă un audit extern al companiilor care furnizează şi distribuie gaze naturale. Legea a fost promulgată de preşedinte.