ACTUALITATE

Comunitatea românilor din Ucraina dezaprobă adoptarea Legii educaţiei

post-img

Comunitatea românilor din Ucraina îşi exprimă totala dezaprobare faţă de noua Lege a educaţiei adoptată la 5 septembrie 2017 de către Rada Supremă a Ucrainei, care prevede anularea treptată a învăţământului în limbile minorităţilor naţionale şi trecerea, în perspectivă, la predarea doar în limba ucraineană. Într-un memoriu adresat preşedintelui Comisiei de la Veneţia şi secretarului general al Consiliului Europei se spune că este o situaţie fără precedent. Românii din Cernăuţi vor protesta, mâine, 17 octombrie, în faţa sediului Administraţiei Regionale de Stat din oraş.

Într-un memoriu adresat preşedintelui Comisiei de la Veneţia şi secretarului general al Consiliului Europei se spune că este o situaţie fără precedent în secolul XXI, când o ţară din centrul Europei, care se proclamă democratică şi civilizată, aspirantă la Uniunea Europeană, desfiinţează un întreg sistem de educaţie al minorităţilor naţionale doar pentru faptul că acesta se desfăşoară în altă limbă decât cea a etniei majoritare.

"Şcoala românească din actuala Ucraină are tradiţii de 200-300 de ani. Ea a funcţionat aproape un secol şi jumătate sub stăpânirea austro-ungară şi mai mult de jumătate de secol sub stăpânirea sovietică, dar niciodată nu a fost atât de dur atacată ca în timpul actualei guvernări, când se atentează făţiş la dreptul minorităţilor de a-şi păstra limba maternă şi identitatea naţională", se spune în adresare.

Minorităţile, ca parte componentă a poporului multietnic ucrainean, îşi doresc păstrarea specificului propriu identitar. Şcolile româneşti din teritoriile actualului stat ucrainean au o vechime de secole şi sunt moştenite de la statul sovietic, statul român, statul austriac (în cazul Bucovinei), mai menţionează autorii memoriului. Printre aceştia sunt Vasile TĂRÂŢEANU, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi; Alexandrina CERNOV, membru de onoare al Academiei Române, redactor-şef al revistei „ Glasul Bucovinei”; Aurica BOJESCU, preşedintele Centrului Bucovinean independent de Cercetări Actuale; Vasile BÂCU, preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”; Iurie LEVCIC, preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, Cernăuţi, dar şi alte personalităţi din regiune.
 
Semnatarii scrisorii roagă respectuos Comisia de la Veneţia să examineze prevederile articolului 7 din Legea educaţiei cu privire la conformitatea  acestora atât angajamentelor Ucrainei asumate faţă de Consiliul Europei privind garantarea dreptului la instruire şi învăţământ în limba maternă a minorităţilor naţionale şi lingvistice, cât şi conformitatea prevederilor din Legea educaţiei normelor Constituţiei Ucrainei.