ACTUALITATE

Comuna Ruseştii Noi, la un an de la semnarea Declaraţiei simbolice de unire cu România

Fraţii sunt aproape, la bine şi la rău. S-au convins de acest lucru şi locuitorii din Ruseştii Noi, Ialoveni. Datorită acordurilor de înfrăţire cu localităţi din România, s-a reuşit implementarea proiectelor utile pentru comunitate. Campania TVR Moldova „Unire prin înfrăţire” vă prezintă astăzi experienţa comunei Ruseştii Noi, pe calea Reunirii.

Comuna Ruseştii Noi a fost una dintre primele localităţi din Republica Moldova care a semnat în 2018 declaraţia simbolică de unire. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei consiliului local.

„Am avut posibilitatea să facem această declaraţie în acea zi simbolică 24 ianuarie, Mica Unire a principatelor. M-am mirat, deoarece la şedinţa care este publică erau şi oameni din sat care au semnat şi ei şi care au fost la această şedinţă şi toţi consilierii, unanim au votat, au semnat”, a declarat Pavel Codreanu, primar Ruseştii Noi.

Deşi este o declaraţie simbol, este un prim pas spre realizarea visului românilor de pretutindeni – Marea Unire.

„Acesta este un curent, o mişcare de-a noastră, să vadă lumea că sunt doritori care să se unească cu Patria Mamă, cu România şi în final sperăm că această Unire va fi. Viitorul nostru e numai în Uniunea Europeană, numai în România”, a mai adăugat Pavel Codreanu.

Documentul are o valoare deosebită pentru Ruseştii Noi care deja s-a înfrăţit cu două localităţi de peste Prut, stabilind relaţii economice, sociale şi culturale. Totuşi, contribuţia României la dezvoltarea comunităţii este mult mai mare.

Până în octombrie 2017, doar o sută din cei peste 460 de copii de vârstă preşcolară, încăpeau în grădiniţă. Ceilalţi erau nevoiţi să meargă în fiecare dimineaţă în localităţile vecine.

„Pentru un sat aşa de mare situaţia era cam dificilă, grădiniţa era mică şi nu erau locuri pentru toţi copiii, grupele earu foarte mici şi erau mixte, adică de diferite vârste şi era dificil”, a spus Irina Chiril, educatoare la grădiniţa „Albinuţa Dâmboviţa”.

Graţie suportului financiar oferit de Consiliului Judeţean Dâmboviţa din România, a fost construită o anexă nouă, iar clădirea veche a fost renovată capital.

„Oferim aproape 200 de locuri pentru copiii dumneavoastră într-o grădiniţă nouă, modernă ceea ce va permite dezvoltarea lor intelectuală, umană pe viitor”, a precizat Adrian Ţuţuianu, senator în Dâmboviţa.

Astăzi instituţia este mult mai spaţioasă şi dispune de condiţii moderne de instruire şi educaţie.

„Avem astăzi spaţii încăpătoare, trei grupe cu dormitoare, bucătărie dotată cu toate secţiile necesare pentru o funcţionare şi o alimentaţie bună a copiilor, punct medical, sală de muzică şi sport. Acest lucru ne permite să instituţionalizăm mai mulţi copii de vârstă deja de la trei ani”, a menţionat Liliana Manolachi, directoarea grădiniţei „Albinuţa Dâmboviţa”

Este doar una dintre realizările comune ale autorităţilor locale de pe cele două maluri ale Prutului. Deşi conştientizează că drumul spre Unire e lung, locuitorii comunei susţin iniţiativa şi speră la un viitor mai bun.

Prima Declaraţie Simbolică de Unire a fost adoptată pe 24 ianurie 2018 de comuna Parcova din raionul Edineţ, fiind urmată de alte peste 130 de localităţi. În document se spunea că se face Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie, ca fiii şi nepoţii să se bucure de un viitor de libertate şi avuţie. Iar unirea simbolică să fie un pas hotărâtor spre Unirea deplină, când nu va mai fi graniţă pe Prut.