ACTUALITATE

Competenţele absolvenţilor de universităţi nu corespund cerinţelor angajatorilor

Absolvenţi fără competenţe. Un raport lansat de Banca Mondială arată că aproape jumătate din companiile din Republica Moldova se confruntă cu dificultăţi atunci când vor să angajeze. În multe cazuri, competenţele absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior nu corespund cerinţelor angajatorilor. Experţii sugerează reformarea finanţării învăţământului superior, prin introducerea indicatorilor de performanţă.

În timp ce absolvenţii de universităţi au perspective de angajare şi venituri mai bune faţă de ceilalţi, raportul Băncii Mondiale arată că învăţământul superior din Republica Moldova nu are capacitatea de a răspunde cererii actuale de pe piaţa muncii.
 
Şi parteneriatele eficiente între universităţi şi sectorul privat sunt limitate. Astfel, legătura precară dintre învăţământul superior şi piaţa forţei de muncă reduce perspectivele de angajare, împiedică creşterea economică şi indică utilizarea ineficientă a resurselor. 

Potrivit experţilor, trebuie să existe trei elemente principale pentru a asigura competenţe relevante pentru piaţa muncii.
 
Şi mecanismul de finanţare a învăţământului superior nu prezintă stimulente pentru încurajarea instituţiilor de a oferi aceste competenţe. Mecanismele de finanţare transparente şi bazate pe rezultate însă pot avea un rol important în promovarea eficienţei. În Republica Moldova există 30 de instituţii de învăţământ superior, la o populaţie de studenţi în declin rapid. Din 2005 numărul studenţilor a scăzut cu peste 40%, iar până în 2020, se aşteaptă o scădere a numărului de studenţi la 55 de mii sau mai puţin.