Comisia Europeană studiază scenarii pentru furnizarea de gaze către Ucraina, după ce Gazprom a redus livrările
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Comisia Europeană studiază scenarii pentru furnizarea de gaze către Ucraina, după ce Gazprom a redus livrările

Uniunea Europeană studiază scenarii pentru a garanta furnizarea de gaze naturale către Ucraina, prin fluxuri inverse dinspre ţări precum Slovacia sau înmagazinarea comună în depozite a acestui combustibil, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.

''Sprijinim deplin Ucraina în chestiunea securităţii energetice. Înţeleg preocuparea Ucrainei cu privire la livrările de gaze ca urmare a livrărilor mult mai mici ale Gazpromului'', a spus Ursula von der Leyen după un summit UE-Ucraina.

Mai mult, ''este clar că Ucraina rămâne şi trebuie să rămână o ţară de tranzit de încredere'', a adăugat ea, vorbind la o conferinţă de presă alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Subliniind că garantarea aprovizionării cu gaze este o chestiune valabilă nu doar pentru iarna aceasta, ci şi pentru cele care urmează, Ursula von der Leyen a menţionat ca posibile soluţii ''creşterea capacităţii de furnizare a gazelor dinspre statele membre ale UE'', ceea ce ''include de asemenea opţiunea de a lucra la organizarea fluxului invers al unui gazoduct suplimentar dinspre Slovacia''. Mai este ''explorată posibilitatea înmagazinării comune'' a gazelor, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

Dar, pe termen lung, consideră ea, ''inteligent'' este să se investească în energii regenerabile şi în creşterea eficienţei energetice.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a insistat că securitatea energetică este ''esenţială pentru independenţa şi suveranitatea Ucrainei, întrucât (gazoductul rus) Nord Stream 2 creează noi provocări'' după ce astfel livrările de gaze ruseşti către UE nu vor mai tranzita Ucraina, plus că ''pierderea a două miliarde de dolari (taxe de tranzit încasate de Ucraina) nu este o perspectivă atractivă''.
Similare
RECOMANDĂRI