ACTUALITATE

Comisia Europeană: Situaţia în Republica Moldova este îngrijorătoare şi se atestă un declin în ceea ce priveşte angajamentele asumate

post-img

Raportul Comisiei Europene cu privire la mecanismul de suspendare a regimului de vize arată că situaţia în Republica Moldova este îngrijorătoare şi se atestă un declin evident în ceea ce priveşte angajamentele. Dintre cele trei ţări din Vecinătatea Europeană cu regim liberalizat de vize pentru spaţiul Schengen, Ucraina şi Georgia, situaţia în ţara noastră este apreciată drept alarmantă.

Eurodeputatul Andi Cristea a declarat pentru TVR MOLDOVA că nu se pune problema suspendării regimului de vize cu UE. "Este doar o constatare a Comisiei Europene cu privire la îndeplinirea condiţiilor regimului liberalizat de vize de către Republica Moldova. Condiţionalităţile nu au un termen de implementare şi reformele trebuie realizate continuu", a mai spus Cristea.

Potrivit openmediahub.com, Republica Moldova şi Ucraina – primii şi ultimii parteneri estici ai UE care au primit dreptul de a călători liber pentru cetăţenii lor, sunt îndemnate să ia „acţiuni imediate” pentru accelerarea reformelor, inclusiv măsuri anticorupţie şi împotriva spălării banilor.

Comisia Europeană avertizează că lipsa de progres, mai ales în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, pune în pericol îndeplinirea cerinţelor şi solicită asigurarea independenţei Autorităţii Naţionale de Integritate şi Agenţiei de recuperare a activelor criminale. 

Totodată, în raport se arată că s-au înregistrat mici îmbunătăţiri în domeniul securităţii şi al ordinii publice.

În contextul crizei migraţiei, UE a revizuit mecanismul de suspendare a vizelor şi a extins temeiurile de suspendare şi micşorare a termenelor pentru îndeplinirea cerinţelor. Comisiei Europene i-a fost atribuită puterea de a declanşa reintroducerea temporară a vizelor în cazul unei abateri grave a criteriilor şi de a monitoriza evoluţiile din ţările care au regim liberalizat de vize cu UE.

De la ridicarea vizelor în aprilie 2014, peste 980.000 de cetăţeni moldoveni au efectuat în total 2,7 milioane de călătorii în UE. Tendinţa ascendentă a refuzurilor de a intra în ţările Schengen, care a fost prezentă pe parcursul întregii perioade, s-a intensificat şi mai mult în prima jumătate a anului 2017. Numărul moldovenilor aflaţi ilegal în UE a crescut de la 2245 în 2015 la 7660 în 2016 şi s-a majorat cu 40% în primele şase luni ale anului 2017.