Comisia Europeană oferă o perspectivă de aderare pentru cele şase ţări din Balcanii de Vest
Sursa foto:euractiv.ro Vizualizari:

Comisia Europeană oferă o perspectivă de aderare pentru cele şase ţări din Balcanii de Vest

Cele şase ţări din Balcanii de Vest, care nu sunt în Uniunea Europeană, ar putea fi admise „încă în generaţia noastră”. Declaraţiile au fost făcute la Strasbourg, de Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe europene. Comisia Europeană a prezentat marţi, 6 februarie, strategia sa pentru Zona Balcanilor de Vest, care deschide o perspectivă de aderare pentru ţările fost iugoslave.

Serbia şi Muntenegru au cele mai mari şanse de a fi admise primele în Uniunea Europeană, eventual până în 2025. Totuşi, Mogherini a ţinut să precizeze că nu este vorba „nici de o dată ţintă”, „nici de una limită”.

"Balcanii de Vest fac parte din Europa: împărtăşim aceeaşi istorie, aceeaşi geografie, acelaşi patrimoniu cultural şi aceleaşi oportunităţi şi provocări actuale şi viitoare. Avem un interes comun de a coopera tot mai strâns pentru a garanta că cetăţenii noştri se bucură de dezvoltare economică şi socială şi de securitate", a declarat Federica Mogherini.

Mogherini a mai declarat că strategia arată calea de urmat pentru ca toate cele şase state "să depăşească odată pentru totdeauna moştenirea trecutului, pentru ca noi toţi, împreună, să asigurăm ireversibilitatea procesului de apropiere a Balcanilor de Vest de Uniunea Europeană şi să continuăm procesul de reîntregire a continentului".

Comisia Europeană le transmite statelor din Balcanii de Vest că, pentru a îndeplini criteriile de aderare la UE şi în propriul interes, trebuie să pună în aplicare reforme de amploare în domenii esenţiale.

Similare
RECOMANDĂRI