ACTUALITATE

Comisia europeană menţine supravegherea în cazul României

Comisia Europeană consideră că România a făcut paşi înapoi în lupta anticorupţie şi în materie de independenţă a justiţiei. Informaţia apare în cel mai dur raport primit în ultimii 10 ani. Din cauza derapajelor, România a fost pe punctul de a fi supusă mecanismului de protejare a statului de drept, scrie în raport. Documentul recomandă menţinerea supravegherii pentru România, nu însă şi pentru Bulgaria!

Raportul Comisiei Europene subliniază că recomandările de la sfârşitul anului trecut nu au fost respectate de autorităţile de la Bucureşti. Printre probleme e menţionată înfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, în cazul căreia exista temeri că ar putea fi folosită politic.

„Un exemplu elocvent îl constituie deschiderea unui dosar penal împotriva fostei procuroare-şef a DNĂ, care candida şi pentru funcţia de procuror european. Faptul că momentul deschiderii dosarului penal a coincis cu data convocării la audierile pentru funcţia respectivă a părut să indice intenţia de a împiedica această candidatură, iar o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a calificat drept ilegale măsurile preventive aplicate."

Comisia constata că nu au fost respectate recomandările legate de modificarea codurilor penal şi de procedura penală de acum un an, iar „situaţia din primele luni din 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare", conchide executivul european. În document se face referire la presiunea constantă sub care au lucrat instituţii precum DNĂ, lucru evidenţiat şi de un comunicat de azi al parchetului Anticorupţie. Raportul MCV arata ca abordarea actualului ministru al Justiţiei a împiedicat deterioarea situaţiei din justiţie.

Raportul face referire şi la faptul că declaraţiile premierului Viorica Dăncilă, acum şefa PSD, după condamnarea lui Liviu Dragnea, legate de tensiunile din justiţie, au fost primite bine de Bruxelles. Comisia a precizat însă că aşteaptă măsuri concrete.

În raportul Comisiei sunt amintite şi episoadele în care parlamentarii s-au opus urmăririi penale în cazul lui Calin Popescu Tăriceanu şi în cel al fostului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog. În finalul documentului, Executivul european arată că trebuie menţinută supravegherea MCV în cazul României.