ACTUALITATE

Comisia Europeană lansează evenimente şi dezbateri pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene

post-img

La 25 martie, liderii UE s-au întrunit la Roma pentru a sărbători cea de a 60-a aniversare a Tratatelor de la Roma, care au fost semnate în această zi, în 1957. Prin acest act s-a instituit o piaţă comună în care persoanele, bunurile, serviciile şi capitalul pot circula liber şi au creat condiţii de prosperitate şi stabilitate pentru cetăţenii europeni.

La 1 martie, înaintea summitului de la Roma, Comisia Europeană a lansat o dezbatere paneuropeană odată cu Cartea albă privind viitorul Europei, care le va permite cetăţenilor şi liderilor să îşi contureze viziunea asupra UE cu 27 de membri. Cartea albă prezintă posibile scenarii pentru viitorul Europei.
 
De asemenea, Comisia Europeană anunţă că va organiza, în lunile următoare, dezbateri publice cu Parlamentul European şi cu statele membre, precum şi consultări online, astfel încât cetăţenii Europei să îşi exprime punctul de vedere şi să aibă posibilitatea de a face schimb de opinii cu privire la viitorul Europei, prin intermediul reprezentanţelor Comisiei şi al unui site web special, care este lansat astăzi, 25 martie. Acestea sunt câteva dintre etapele-cheie ale procesului referitor la Cartea albă.
 
În acest context, în cooperare cu autorităţile italiene, Comisia organizează la Roma mai multe evenimente la nivel înalt pentru a marca această aniversare şi pentru a discuta despre trecutul, prezentul şi viitorul Europei. Unele dintre acestea sunt:
 
  • Ziua digitală (23.3), Palazzo Doria Pamphilj: vicepreşedintele Andrus Ansip şi comisarul Günther Oettinger se întâlnesc cu miniştri şi lideri ai sectorului industrial din UE pentru a încuraja cooperarea şi a pregăti mai bine societăţile noastre şi economia în vederea valorificării întregului potenţial oferit de transformarea digitală a Europei. Se aşteaptă ca statele membre să îşi asume angajamente privind calculul de înaltă performanţă, mobilitatea conectată, digitalizarea industriei şi ocuparea forţei de muncă în sectorul digital.
  • Seminarul Jean Monnet pe tema „Viitorul Europei: un angajament pentru tine(ret)” (23.3-24.3), Hotel Quirinale: peste 100 de profesori Jean Monnet, factori de decizie, jurnalişti, membri ai societăţii civile, reprezentanţi ai asociaţiilor de tineret şi studenţi vor dezbate viitorul UE şi necesitatea de a implica mai mult tinerele generaţii în construcţia proiectului european.
     
  • Dialog cu cetăţenii (24.3), Acquario di Roma: Înaltul Reprezentant/vicepreşedintele Federica Mogherini şi Joseph Muscat, prim-ministrul Maltei, care deţine în prezent Preşedinţia Consiliului, vor organiza un dialog cu cetăţenii, la care vor participa mai multe sute de tineri europeni, inclusiv studenţi Erasmus care învaţă în acest moment la Roma.
     
  • Întâlnire cu partenerii sociali (24.3), Palazzo Chigi: preşedintele Juncker, vicepreşedintele Dombrovskis şi comisarul Thyssen, alături de preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului European se vor întâlni cu sindicatele şi asociaţiile de întreprinderi, în cadrul unui eveniment găzduit de prim-ministrul italian.
     
  • Forum şi concert (24.3), Universitatea La Sapienza: „La mulţi ani, Europa – reorientarea Europei”.
     
  • Concert al Orchestrei de Tineret a UE (25.3), Villa Medici: „Sunetul unui vis”.
Menţionăm că în 2017, cu ocazia celei de a 60-a aniversări a tratatelor pentru prima dată în zece ani creşterea economică a revenit în toate statele membre. Euro – moneda comună în 19 din cele 28 de state membre ale UE – este utilizată în fiecare zi de 338,6 milioane de persoane. Uniunea Europeană a devenit cel mai mare bloc comercial din lume. Exporturile totale ale UE-27 se ridică la aproximativ 5,8 mii de miliarde EUR. Acestea reprezintă peste o treime din valoarea totală a exporturilor mondiale, de peste două ori şi jumătate exporturile Chinei şi de peste trei ori exporturile SUA. UE este cel mai mare partener comercial pentru 80 de ţări. Fiecare miliard de euro suplimentar reprezentând exporturi sprijină 15 000 de locuri de muncă în întreaga UE.