Comisia Europeană: Decizia de administrare a celei de-a treia doze de vaccin anti COVID revine statelor membre
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia Europeană: Decizia de administrare a celei de-a treia doze de vaccin anti COVID revine statelor membre

Comisia Europeană a reamintit joi că decizia de a administra o a treia doză pentru a creşte imunitatea împotriva Covid-19 este o decizie care trebuie luată de statele membre, cărora li s-a recomandat să acţioneze pe baza dovezilor ştiinţifice şi în special a recomandărilor Autorităţii Europene pentru Medicamente (EMA), transmite EFE, preluat de Agerpres.

„Decizia de a administra o doză de întărire aparţine statelor membre. Ca întotdeauna, încurajăm ca aceste decizii să se bazeze pe dovezi ştiinţifice şi să respecte recomandările EMA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului european, Arianna Podesta, în cadrul unei conferinţe de presă.

În acest sens, purtătoarea de cuvânt a reamintit că recomandarea actuală a EMA este ca schema completă să fie realizată cu două injecţii ale vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca şi cu una în cazul serului Janssen.

În orice caz, Podesta a susţinut că UE semnează noi contracte cu diverse laboratoare pentru a asigura furnizarea de doze suplimentare care ar putea fi necesare în cazul unui eventual vaccin de întărire sau pentru a face faţă unor noi variante ale virusului.

În plus, a reamintit ea, ţările din blocul european vor putea oricând decide să doneze o parte din aceste doze ţărilor terţe care sunt în urmă cu campaniile de vaccinare.

„Am învăţat lecţii din prima fază a pandemiei. Trebuie să continuăm să garantăm disponibilitatea vaccinurilor pentru următorii ani, ţinând cont de posibila nevoie de doze pentru întărire, dacă acest lucru este confirmat de dovezi ştiinţifice şi de apariţia unor noi variante”, a explicat Podesta.

Dincolo de dezbaterea privind cea de-a treia injecţie, Executivul european a asigurat că este „crucial” ca toate statele membre să continue eforturile pentru a atinge obiectivul de a vaccina 70% din populaţia adultă europeană înainte de sfârşitul verii. Astfel, ea a reamintit că EMA a subliniat într-un comunicat recent că o vaccinare completă reprezintă „cea mai bună protecţie posibilă” împotriva virusului şi a variantelor sale, reduce infecţiile şi previne evoluţia gravă a bolii.

Franţa şi Germania au anunţat deja că încep să pregătească administrarea din septembrie a celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

„A treia doză va fi probabil necesară, deocamdată nu pentru toată lumea, dar în orice caz pentru cei mai vârstnici şi cei mai fragili”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Ministerul german al Sănătăţii a anunţat la rândul său că din septembrie are în vedere să imunizeze cu această doză de consolidare pacienţii cu sistemul imunitar compromis şi persoanele vârstnice.

Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat oprirea administrării celei de-a treia doze până cel puţin la sfârşitul lunii septembrie, a declarat miercuri şeful acesteia, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timp ce decalajul în materie de vaccinare între ţările bogate şi cele sărace se adânceşte, relatează Reuters.

Apelul pentru un moratoriu este cea mai fermă declaraţie de până acum a agenţiei ONU, într-un moment în care ţările dezbat nevoia de injecţii de întărire pentru a combate varianta Delta a coronavirusului care se răspândeşte rapid.

„Înţeleg preocuparea tuturor guvernelor de a-şi proteja populaţia de varianta Delta. Dar nu putem accepta ca ţările care au folosit deja cea mai mare parte a stocului global de vaccinuri să folosească şi mai mult”, a adăugat Tedros.

În luna mai, ţările cu venituri ridicate au administrat aproximativ 50 de doze la fiecare 100 de persoane, iar de atunci acest număr s-a dublat, potrivit OMS. Ţările cu venituri mici au reuşit să administreze doar 1,5 doze la fiecare 100 de persoane, din cauza lipsei de aprovizionare.

„Avem nevoie de o inversare urgentă a situaţiei, pentru ca majoritatea vaccinurilor să nu mai ajungă în ţările cu venituri ridicate, ci în ţările cu venituri mici”, a declarat Tedros.

Similare
RECOMANDĂRI