Comisia Europeană a propus alocarea a 13 miliarde de euro pentru cercetare-dezvoltare în domeniul militar
Sursa foto:Calea Europeana Vizualizari:

Comisia Europeană a propus alocarea a 13 miliarde de euro pentru cercetare-dezvoltare în domeniul militar

Fondul European de Apărare ar putea fi suplimentat cu 13 miliarde de euro. Acesta a fost lansat în 2017, în contextul în care UE încearcă să-şi consolideze apărarea şi securitatea în faţa ameninţărilor în creştere, mai ales din partea Rusiei, dar şi pe fondul incertitudinilor legate de angajamentul SUA faţă de NATO sub administraţia Donald Trump.

''Ceea ce propunem va ajuta UE să-şi ia soarta în propriile mâini. Ne asumăm un rol mai mare în apărarea şi protejarea cetăţenilor noştri'', a declarat comisarul european pentru investiţii, Jyrki Katainen, scrie evzmd.md.

Fondul este destinat să reducă duplicările în domeniul cercetării militare prin oferirea de stimulente pentru statele membre. Uniunea îşi propune ca aceasta să ducă la dezvoltarea de tehnologii de vârf interoperabile între armatele statelor membre. Uniunea Europeană a subliniat, totuşi, că nu creează prin aceasta o structură paralelă faţă de NATO, cooperarea intensificată în domeniul apărării propunându-şi să fie benefică şi Alianţei.

Pentru a obţine finanţare, orice proiect va avea nevoie de cel puţin trei participanţi din trei state diferite ale Uniunii Europene.

Conform cadrului financiar actual, care se va încheia în 2020, UE va aloca 590 de milioane de euro pentru Fondul European de Apărare, dintre care 90 de milioane în perioada 2017-2019 şi 500 de milioane în 2019-2020.
Similare
RECOMANDĂRI