Comisia de la Veneţia anunţă când va lua o decizie cu privire la situaţia din R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia de la Veneţia anunţă când va lua o decizie cu privire la situaţia din R. Moldova

Comisia de la Veneţia confirmă că a primit solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, prin care se cere avizul urgent al acesteia cu privire la ultimele decizii ale Curţii Constituţionale din R. Moldova, inclusiv cu privire la condiţiile de dizolvare a Parlamentului.

Într-un răspuns remis ZdG, Comisia precizează că va pregăti un aviz care va fi adoptat în cadrul şedinţei plenare, săptămâna viitoare, pe 21 iunie. Comisia spune că nu va oferi alte comentarii înainte de adoptarea unui aviz.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova şi votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcţiei de preşedinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, aşa cum se menţiona anterior în spaţiul public.

TVR MOLDOVA aminteşte că ieri, Consiliul Europei a solicitat, în mod urgent, avizul Comisiei de la Veneţia asupra ultimelor decizii din Republica Moldova.
 

Iar peste 80 de organizaţii neguvernamentale, care formează Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, au cerut demisia tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale şi să-şi revizuiască urgent hotărârile adoptate în 7, 8 şi 9 iunie 2019 şi să revină în albia legalităţii.

Similare
RECOMANDĂRI