ACTUALITATE

"Clasa viitorului", proiectul de educaţie digitală implementat în instituţiile de învăţământ din R. Moldova, a ajuns la faza a treia

"Clasa viitorului", proiectul de educaţie digitală implementat în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, a ajuns la faza a treia. Cu această ocazie, a avut loc o prezentare virtuală a noului concept de pedagogie, adresată instituţiilor de învăţământ care vor să se înscrie în proiect. În această etapă vor fi acceptate 11 instituţii educaţionale care vor beneficia de echipament digital performant, mobilier modern şi cursuri gratuite de formare profesională.

Pe lângă tehnologiile digitale, "Clasa Viitorului" promovează un spaţiu de studiu modern, flexibil şi interactiv pentru ca şcoala să devină un mediu atractiv, ce stimulează creativitatea şi inovaţia elevilor.

ANGELA MUŞET, director, Centrul de Informaţii Universitare: "" Clasa Viitorului" aduce transformarea cu abordări interdisciplinare şi inovative prin utilizarea tehnologiilor digitale, ce favorizează procesul de înăvăţare, aducând un nou concept în pedagogie. Avem certitudinea că acest proiect va alinia sistemul educaţional din R. Moldova la cele mai actuale practici europene".

Punctul de plecare a programului "Clasa Viitorului" este în Europa.

Managerii instituţiilor de învăţământ, profesorii şi elevii care sunt deja parte a acestui proiect, au împărtăşit din experienţa lor.

ALEXANDRA BARBĂNEAGRĂ, prorector, UPS "Ion Creangă": "Acum un an de zile, în incinta universităţii, s-a deschis acest centru. Centrul de Inovaţii Digitale este un spaţiu inspirational,unde studenţii, cadrele didactice, pot simula diferite scenarii pedagogice. Aici, împreună cu studenţii, pot experimenta diferite tehnologii".

ELENA BOAGHE, profesor, L.T. "Măgdăceşti": "Ne mândrim foarte mult că liceul din Măgdăceşti face parte din acest proiect. Clasa Viitorului oferă un spaţiu de învăţare deschis şi inspiraţional, cu abordări interdisciplinare şi inovative".

CONSTANTIN NEGURA, elev: "Clasa viitorului este locul perfect pentru dezvoltare, inovare şi educare la maxim potenţial a noilor generaţii".

"Clasa viitorului" oferă un spaţiu de învăţare confortabil, prin utilizarea tehnologiilor digitale şi competenţelor necesare secolului 21 şi favorizeză procesul de învăţare orientat spre elev.

IGOR ŞAROV, ministrul Educaţiei: "Nu este un secret că educaţia digitală, abilităţile tehnologice, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrel didactice nu mai sunt o prioritate, ci sunt o necesitate. Ne bucurăm că astăzi se lansează apelul de extindere a numărului de şcoli care vor adera la "Clasa Viitorului"".

"Clasa viitorului" este un proiect lansat acum trei ani, de ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi parteneri internaţionali de dezvoltare, implementat, până acum, în 31 de şcoli din Republica Moldova. Cele 11 instituţii de învăţământ care vor fi selectate în acest an vor beneficia de echipamente digitale performante şi de mobilier şcolar modern, în valoare de până la 155 de mii de lei fiecare. Inscrierile se pot face până pe 13 noiembrie 2020.