ACTUALITATE

Circulaţia pe podul dintre oraşele Rezina şi Rîbniţa, blocată şi astăzi

Circulaţia pe podul dintre oraşele Rezina şi Rîbniţa rămâne blocată şi astăzi, pentru oameni si vehicule. Locuitorii din Rîbniţa care aveau permise de traversare, nu mai pot merge la serviciu, în dreapta Nistrului. După protestul de ieri al locuitorilor din zonă, aşa-zisul ministru de Interne din regiune le-a comunicat că ei vor fi nevoiţi, în continuare, să stea în carantină dacă vor pleca pe malul drept. Autorităţile de la Chişinău au dat trei zile la dispoziţie Tiraspolului să desfiinţeze toate posturile ilegale de control.

Locuitorii oraşului Rîbniţa sunt furioşi că permisele lor de trecere au fost anulate noaptea, fără ca ei să fie înştiinţaţi.

GHENADII CIOBA, locuitor, Rîbniţa: "A fost pierdută încrederea în autorităţi, în special în sursele de informare a populaţiei. Ce ţine de atitudine autorităţilor faţă de oameni. În urma deciziilor luate foarte mulţi oameni au avut de suferit, material. Oamenii, într-adevăr, nu mai au cu ce să îşi hrănească copiii. Aceasta este situaţia, nu sunt cuvinte aruncate în vânt. Nicio măsură reală de a susţine oamenii nu a fost luată".

Aşa-zisul ministru de Interne de la Tiraspol a venit în faţa oamenilor adunaţi ieri la ieşirea din oraş şi le-a comunicat că decizia nu va fi schimbată, iar ei vor fi nevoiţi să stea în izolare dacă vor pleca pe malul drept, până când va fi ridicată carantina din regiune. Circulaţia a fost restabilită, ieri, pentru scurt timp, doar pentru a elibera podul. 

RUSLAN MOVA, aşa-zisul ministru de Interne de la Tiraspol: "-Serviciul este alegerea fiecăruia, locul de trai este alegerea fiecăruia. Noi vom oferi permise celor care au nevoie să plece la muncă, dar la întoarcere vor fi nevoiţi să stea în carantină. Ori voi mergeţi acolo...-Dar copilul cui să îl las?-Luaţi-l cu dumneavoastră!  Aveţi alegerea să mergeţi să lucraţi acolo şi pe perioada carantinei să rămâneţi acolo să trăiţi ori să mergeţi pe o perioadă şi la întoarcere să staţi în carantină. Alegeţi!"

Separatiştii le-au propus celor care vor rămâne fără un loc de muncă, din cauza restricţiilor, să lucreze în spitalele din regiune care tratează persoane infectate cu SarsCov2.

RUSLAN MOVA, aşa-zisul ministru de Interne de la Tiraspol: "Cine nu are resurse de existenţă vă aşteptăm în secţiile COVID din spitalele noastre. Noi vă vom asigura serviciu". 

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare şi ministrul Apărării de la Chişinău au cerut implicarea Parlamentului pentru desfiinţarea posturilor ilegale de control din zona de securitate. Ulterior, preşedintele comisiei Parlamentare pentru Securitate Naţională Apărare şi Ordine Publică le-a dat un ultimatum autorităţilor separatiste. 

CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare: "În cadrul audierilor am expus evoluţia provocatoare ale Tiraspolului acţiunile de până acum ale guvernului şi am cerut implicarea dimensiunii parlamentare în soluţionarea acestei situaţii".

ALEXANDRU JIZDAN, preşedinte, Comisia Parlamentară pentru Securitate Naţională: "Pe platforma parlamentară solicităm ca, în termen de 3 zile, ca Tiraspolul să-şi revizuiască atitudinea faţă de cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Şi să revină la un proces paşnic. Solicităm organismelor internaţionale să sprijine activitatea Guvernului şi Parlamentului în restabilirea situaţiei în Zona de Securitate şi să condamne comportamentul Tiraspolului".

Aşa-zisul ministru de Interne din regiune a anunţat că organizatorii protestului vor fi amendaţi, chiar dacă oamenii susţin că au venit fără să îi cheme nimeni. Spun că au vrut să treacă podul pentru a merge la serviciu, aşa cum o făceau în fiecare dimineaţă. De pe 17 martie, în regiunea transnistreană a fost declarată, ilegal, carantina. În acest interval au fost instalate, tot ilegal, 37 de posturi de control şi alte mijloace de îngrădire a liberei treceri, în jurul a 11 localităţi aflate sub controlul autorităţilor constituţionale.