ACTUALITATE

Circulaţia călătorilor între România şi Moldova - mai mulţi vameşi şi piste separate pentru fluidizarea traficului

post-img

Numărul inspectorilor vamali din birourile de frontieră este suplimentat în această perioadă, pentru a gestiona fluxul mare de călători. În plus, sunt alocate piste separate pentru redirecţionarea şi accelerarea traficului de călători, potrivit unui plan comun acţiuni pentru perioada estivală, semnat de autorităţile vamale din România şi Republica Moldova.

"Priorităţile structurilor vamale din Romania sunt în strictă concordanţă cu obiectivele Uniunii Europene de a asigura un nivel ridicat de control la frontierele externe în acelaşi timp cu facilitarea comertului licit. Totodată, la frontierele cu Serbia, Ucraina si Republica Moldova, sunt dispuse măsuri pentru ca autoritatea vamală din România să aplice un nivel ridicat de control privind prevenirea introducerii pe teritoriul României, în special în bagajele călătorilor, de produse de origine animală care pot prezenta un risc de contaminare cu pesta porcină africană precum şi măsuri specifice de control privind prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete. Modelul de cooperare la frontieră între administraţiile vamale din România şi Republica Moldova poate fi urmat şi de alte autorităţi ale celor doua state." a declarat Bogdan Lari MIHEI, vicepreşedinte al ANAF.

Cooperarea cu celelalte autorităţi, care îşi desfăşoară activitatea în frontieră va fi, de asemenea, intensificată pentru fluidizarea circulaţiei prin vamă. Situaţia traficului de mărfuri şi de călători va fi monitorizată în timp real real şi se vor dispune în timp reale măsuri corective necesare, astfel încât traversarea frontierei să se realizeze în cele mai bune condiţii. Se urmăreşte intensificarea relaţiilor de colaborare şi adoptarea unor măsuri de prevenire şi combatere a fraudelor vamale, pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene şi fluidizarea traficului de calatori.

Guvernul României a suplimentat recent, la rectificarea bugetară, fondurile necesare pentru modernizarea birourilor vamale de frontieră, reoperaţionalizarea aparaturii de scanare şi achiziţionarea de scanere fixe la birourile vamale de frontieră, dotarea personalului vamal cu echipamnente moderne de control si protecţie. De asemenea, vor fi iniţiate demersurile necesare ocupării posturilor vacante şi suplimentarea lucrătorilor vamali, în special în birourile vamale de frontieră şi în echipele mobile.