ACTUALITATE

EXCLUSIV. Diana Cimpoeşu, şefa SMURD Iaşi, descrie simptomele formelor uşoare şi ale celor grave de COVID-19, dar şi practica tratamentelor care a dus la vindecare

Coronavirusul este o infecţie care are diferite manifestări de la pacient la pacient. Cei în forme uşoare ale infecţiei se tratează cu medicamente, cei în forme grave sunt adormiţi şi puşi la ventilator, iar când se trezesc nu îşi mai amintesc despre ce a fost vorba. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, medicul Diana Cimpoeşu, şefa SMURD Iaşi, descrie experienţa sa avută cu formele uşoare, dar şi cu cele grave, de infectare cu coronavirus.

Diana Cimpoeşu a povestit înterviu despre manifestarea uşoară a  bolii la medici români aflaţi în Italia şi despre felul în care aceţtia au scăpat de infecţie
 
„Am nişte rude care lucrează în cardiologie în Italia şi au fost primii diagnosticaţi COVID pozitiv la Milano. Au avut forme uşoare, ca o răceală. Au stat acasă, nu au ieşit 14 zile. S-au tratat ca pentru o viroză, aşa cum au primit instrucţiuni şi după două săptămâni au fost testaţi negativ şi au revenit la serviciu”, a spus Diana Cimpoeşu, care a conchis că simptomele s-au manifestat printr-o răceală uşoară,  tuse, rinoree şi durere în gât.
 
Potrivit şefei SMURD Iaşi, aceleaşi manifestări ale bolii, la care se adaugă şi pierderea gustului, au fost descrise şi de un medic din Suceava.
 
„Colegii de la Suceava au făcut tratament complet, cu un antiviral şi un atimalaric, care sunt recomandate. Mai grave au fost efectele secundare ale medicaţiei, dar acum persoanele sunt bine”, a precizat Diana Cimpoeşu.
 
În ce priveşte formele grave ale coronavirusului, medicul ieşean a menţionat apariţia insuficienţei respiratorii printre simptome, precizând că aceasta se instalează inclusiv la pacienţii tineri.
 
„Am avut doi pacienţi sub 65 de ani care nu mai puteau respira. Au fost intubaţi, puşi pe ventilator. Sunt adormiţi înainte, ca să nu ştie ce se întâmplă, să nu aibă o dramă prin tratamentele medicale”, a spus Diana Cimpoeşu.

Medicul a spus că astfel de pacienţi sunt duşi în secţia de urgenţe a spitalului, unde sunt supuşi la radiografii şi tomografii.
 
„Rezultatul nu vine foarte repede. Se pune diagnosticul pe starea lor clinică, apoi pacienţii sunt duşi în terapie intensivă,  unde rămân pe ventilator mai multe zile. Sunt adormiţi şi, în general, nu îşi amintesc despre ce e vorba. Când plămânii lor se vindecă, sunt scoşi de pe forma de ventilaţie mecanică, rămân cu masca de oxigen şi treptat îşi reiau respiraţia normală. Se trezesc, încep să vorbească. Mai rămân în spital câteva săptămâni, apoi pot fi externaţi”, a spus Diana Cimpoeşu.
 
Şefa SMURD Iaşi a făcut referire şi la cazurile mult mai grave, în care pacienţii nu îşi mai pot relua funcţia respiratorie, iar evoluţia lor este una dramatică, spre deces.