ACTUALITATE

Chişinăul a transmis regiunii transnistrene alte 2322 de doze de vaccin anti-COVID-19

post-img

Autorităţile de la Chişinău au transmis instituţiilor medico-sanitare din regiunea transnistreană alte 1500 de doze de vaccin AstraZeneca şi 822 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Despre aceasta anunţă Biroul Politici de Reintegrare, într-un comunicat de presă.

Este de menţionat, că la începutul lunii martie curent, vaccinul AstraZeneca, în număr total de 3910 de doze, care face parte din ajutorul umanitar oferit pentru Republica Moldova, a fost redistribuit localităţilor din stânga Nistrului, dintre care au fost preluate etapizat, 1810 de doze, ulterior alte 600, şi astăzi ultimul lot, de 1500 de doze a fost ridicat din Depozitul Naţional de Vaccinuri din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică.

În data de 23 martie curent, Chişinăul a informat Tiraspolul, prin canalul de comunicare al oficiilor reprezentanţilor politici, despre disponibilitatea de a transmite cu titlu gratuit, din lotul umanitar pentru Republica Moldova, 942 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, recepţionate în condiţii de siguranţă prin intermediul platformei COVAX, care la fel au fost stocate la depozitele Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică şi au fost preluate astăzi în număr de 822 de doze de către specialiştii de profil din stânga Nistrului, restul 120 de doze urmând a fi ridicate în timpul apropiat.

Alte doze de vaccin vor fi realocate pentru beneficiarii din regiunea transnistreană din loturile de donaţie acordate Republicii Moldova şi în perioada următoare.

Anterior, cu instituţiile medicale din regiunea transnistreană a fost împărtăşit şi lotul umanitar ce conţinea echipamente de protecţie individuală (măşti medicale, respiratoare, ochelari şi halate de protecţie etc.), iar, la 25 martie curent, în regiune au ajuns 20 de concentratoare de oxigen şi materiale de întreţinere a acestora, precum şi 100 de pulsoximetre.

Aceste acţiuni exprimă solidaritatea şi preocuparea neîncetată a autorităţilor de la Chişinău de a proteja şi de a fortifica sănătatea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, cu manifestarea continuă a deplinei deschideri întru a oferi asistenţă în diverse aspecte ce ţin de prevenirea/ combaterea pandemiei de COVID-19 şi eradicarea factorilor de risc la adresa sănătăţii publice, spune Biroul Politici de Reintegrare.