ACTUALITATE

China găzduieşte specialişti din Republica Moldova în multiple programe de instruire

post-img

Anul acesta, 125 de moldoveni vor participa în China la cursuri de instruire cu privire la construcţia şi gestionarea zonei de comerţ liber, practicarea medicinei tradiţionale chineze şi administrarea şi comercializarea vinului. Potrivit ambasadorului Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, cu ajutorul acestei platforme de instruire, vor fi pregătite mai multe talente pentru dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova. Pe de altă parte, vor fi consolidate schimburile bilaterale, aprofundând înţelegerea şi prietenia reciprocă, oferind o bază solidă pentru promovarea relaţiilor de prietenie şi cooperare dintre cele două ţări în diverse domenii, a notat diplomatul.

„Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze şi 27 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice chino-moldave. De-a lungul acestor 27 de ani, relaţiile dintre cele două ţări au menţinut întotdeauna o dezvoltare sănătoasă şi stabilă, bazată pe principiul de respect, egalitate şi beneficii reciproce. Încrederea politică bilaterală a fost consolidată continuu, schimburile la toate nivelurile au devenit din ce în ce mai strânse, aprofundarea cooperării pragmatice şi colaborării în afacerile internaţionale şi multilaterale au impulsionat dezvoltarea celor două state şi au adus beneficii reale celor două popoare”, a declarat ambasadorul chinez în cadrul unei recepţii.

Zhang Yinghong a menţionat că, în ultimii ani, China a lucrat activ să acorde asistenţă externă în domeniul instruirii. Până anul trecut, peste 900 de cursanţi moldoveni au plecat în China la cursuri de instruire care acoperă toate aspectele din domeniile economie, agricultură, construcţii urbane, asistenţă medicală şi îmbunătăţirea capacităţii funcţionarilor publici.

„Sper ca toţi să folosească această oportunitate pentru a începe să acorde mai multă atenţie şi să înţeleagă mai bine China, să joace un rol activ pentru cooperarea întreprinderilor şi direcţiilor relevante ale celor două ţări şi să contribuie la dezvoltarea prieteniei dintre popoarele noastre şi pentru construirea unei Moldova mult mai prospere”, a declarat ambasadorul.

În discursul său, Chang Hexi, reprezentantul Centrului de instruire pentru funcţionari oficiali al Ministerului de Comerţ din China, a declarat că ajutorul extern al Chinei în domeniul instruirii, aderarea la conceptul de partajare a cunoştinţelor de dezvoltare şi promovarea dezvoltării comune, se concentrează pe consolidarea potenţialului de dezvoltare şi  pe promovarea cooperării pragmatice bilaterale.

Chang Hexi a subliniat că Republica Moldova este o ţară importantă în cadrul iniţiativei „O Centură, Un Drum”. Anul acesta, China va găzdui trei programe de formare bilaterală pentru Moldova.  „Doresc tuturor participanţilor o experienţă plăcută în China. În 2020, China va susţine în continuare conceptul de construire a comunităţii cu un destin comun şi va desfăşura mai multe interacţiuni şi dialoguri cu Moldova în cadrul iniţiativei „O Centură, Un Drum”. Astăzi, sper din suflet să continuăm să primim sprijinul din partea Ambasadei, a Guvernului Moldovei, precum şi a fiecărui funcţionar, să colaborăm la îmbunătăţirea proiectelor noastre de instruire, pentru beneficiul celor două popoare, să contribuim la dezvoltarea ţărilor noastre şi să promovăm cooperarea pragmatică dintre cele două ţări”, a mai spus oficialul, care este responsabil de implementarea ajutorului extern în domeniul instruirii din China.