ACTUALITATE

Chicu dă vina pe opoziţie, pentru o eventuală anulare a creditului rus: „Responsabilitatea aparţine celor care fac speculaţii pe acest subiect”

post-img

Premierul Ion Chicu dă de înţeles că opoziţia va fi responsabilă de o eventuală anulare a Acordului de credit cu Federaţia Rusă, şi respectiv anularea unor programe pe care guvernarea intenţionează să le finanţeze cu banii ce ar putea fi daţi de ruşi. Prim-ministrul spune că toate îngrijorările exprimate de opoziţie sunt „speculaţii polticie şi geopolitice”, exprimându-şi speranţa că Acordul va fi totuşi „aprobat” de Curtea Constituţională.

Premierul spune că circa 4 miliarde de lei din deficitul bugetar urmează a fi finanţare de creditul oferit de ruşi.

„În eventualitatea anulării acestui acord, noi avem pericolul că nu vom putea finanţa cheltuieli în sumă de 4 miliarde de lei: Reparaţia drumurilor, vor avea de suferit circa 900 de primării din ţară. Finanţarea acestui proiect va fi sistat dacă nu vom avea finanţare.  Programul de rambursare TVA-ului, drept suport pentru agenţii economici. Subvenţionarea dobânzii la credite pentru agenţii economici. Sumele suplimentare alocate pentru protecţia socială şi sistemul medical.

Toate speculaţiile în privinţa punctului 7.2 sau alte prevederi au caracter politic şi geopolitic. Se speculează intens de unele forţe politice, în speranţa de a lipsi Guvernul de posibilitatea de a finanţa aceste cheltuieli prioritare pentru ţară. Sper foarte mult că acest Acord va intra în vigoare, altfel, Ministerul Finanţelor va trebuie să vină în Guvern, iar Guvernul să vină în Parlament cu rectificarea bugetului şi să taie aceste cheltuieli” a declarat Ion Chicu la finalul şedinţei Executivului de astăzi.
 
„Responsabilitatea aparţine celor care fac speculaţii şi jocuri politice pe acest subiect”, a declarat Chicu.

Amintim că trei deputaţi din opoziţie (Sergiu Litvinenco, Dinu Plîngău şi Sergiu Sîrbu) au contestat Acordul de credit cu Rusia la Curtea Constituţională. Asta după ce atât opoziţia, societatea civilă, experţi, cât şi parteneri din exterior au declarat că acest Acord este în detrimentul Republicii Moldova. Toate cele trei sesizări au fost conexate şi vor fi examinate în cadrul unei şedinţe, stabilite pentru ziua de  7 mai 2020, ora 10.15.

Cea mai mare îngrijorare, pe care o are opoziţia, se referă la prevederea 7.2 din Acord. 

"Conform acestui acord, Republica Moldova îşi poate pierde de facto independenţa economică, deoarece datoriile unor companii private se pot transforma în datorii ale statului Republica Moldova faţă de Federaţia Rusă”, a declarat Maia Sandu.  Mai mult, PAS a sesizat Procuratura Anticorupţie în vederea tragerii la răspundere penală a tuturor celor care au negociat şi organizat semnarea Acordului de împrumut cu Federaţia Rusă.

De asemenea, amintim că săptămâna trecută (23 aprilie) majoritatea parlamentară PD- PSRM a votat Acordul de împrumut dintre R. Moldova şi Rusia. În aceeaşi zi, Curtea Constituţională a suspendat acţiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare a legii prin care a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Republicii Moldova pivind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro.

La acest subiect:
 

Siegfried Mureşan: Creditul oferit de Rusia nu ajută R. Moldova, ci creşte dependenţa Chişinăului faţă de Kremlin

 

Opinie: Acordul de credit cu Rusia trebuie retras din procedura de ratificare. Este convenabil ruşilor şi în detrimentul R. Moldova

 

Dionis Cenuşă, despre creditul de 500 de mln. de dolari: Rusia nu oferă credite care să nu conţină costuri politice

 

Opinie: Creditul pe care ni-l oferă Rusia nu este pentru a reporni economia, ci pentru a-l menţine la putere pe Igor Dodon cu orice preţ