Cetăţenii Republicii Moldova care revin acasă îşi vor asuma pe proprie răspundere achitarea poliţei medicale
Vizualizari:

Cetăţenii Republicii Moldova care revin acasă îşi vor asuma pe proprie răspundere achitarea poliţei medicale

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a operat modificări în decizia sa anterioară care obliga moldovenii, la întoarcerea în ţară cu avionul, pe perioada stării de urgenţă, să achite, până să urce la bord, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Acum, persoanele care traversează frontiera de stat, pe cale aeriană sau terenstă, pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa şi semna, în mod obligatoriu, declaraţia pe propria răspundere privind obligaţia achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2020,

Măsura privind obligativitatea achitării poliţei medicale la intrarea în ţară a fost aprobată la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale din 31 martie şi a intrat în vigoare pe 1 aprilie, transmite IPN..

Avocatul poporului a calificat măsura ca fiind disproporţionată în perioada stării de urgenţă şi a recomandat revizuirea prevederilor. Măsura a fost criticată şi de politicieni. Partidul Acţiune şi Solidaritate a atacat în judecată decizia Comisiei.

La un briefing de presă, şeful statului, Igor Dodon, a comunicat că, în condiţiile în care tratamentul în staţionar este de cel puţin 14 zile, cheltuielile pentru tratarea unui pacient cu COVID-19 ajung la 32 de mii de lei. În cazul pacienţilor gravi, internaţi la terapie intensivă, cheltuielile se ridică la 78 de mii de lei. Preşedintele a insistat că despre aceste costuri trebuie să cunoască toţi, inclusiv cei care critică obligativitatea de a procura poliţa de asigurare medicală.

Similare
RECOMANDĂRI