ACTUALITATE

Cetăţenii R. Moldova consumă de două ori mai multă sare decât norma

post-img

Cetăţenii Republicii Moldova consumă de 2 ori mai multă sare decât cantitatea maximă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui studiu lansat astăzi la Chişinău. Astfel, un adult consumă 10,8 grame de sare pe zi, pe când cantitatea recomandată este nu mai mult de 5 grame de sare pe zi.

Nivelul de consum este mai mare în rândul bărbaţilor (11,5 grame pe zi) decât în rândul femeilor (10,3 grame pe zi).

Studiul, primul de acest gen, a atestat, de asemenea:

• Diferenţe de consum dintre mediul rural (11,3 grame sare pe zi) şi cel urban (10 grame sare pe zi).

• Pâinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentaţie. O persoană consumă în medie 333 grame pe pâine pe zi, ceea ce este echivalent cu 5,5 grame de sare.

• O cincime din populaţie au consumat crenvurşti, salamuri şi lebărvurşti, iar aproape o pătrime au consumat caşcaval timp de 2–4 zile pe săptămână, adăugând 1,88 g de sare cu fiecare 100 g de produs consumat.

• Consumul de fructe şi legume a fost în general unul redus: peste jumătate din populaţia participantă la studiu (56,4%) a raportat că consumă mai puţin de cinci porţii de fructe şi legume pe zi; astfel fiind supuşi unui risc mai mare pentru bolile netransmisibile.

Studiul, lansat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei, în parteneriat cu Biroul OMS din Republica Moldova şi Agenţia elveţiană pentru dezvoltare şi cooperare (SDC), a avut drept scop stabilirea nivelului mediu curent al consumului de sare (sodiu), potasiu şi iod prin intermediul testării urinei colectate pe parcursul a 24 de ore într-un eşantion randomizat de populaţie adultă (cu vârsta de 18–69 ani).

De asemenea, în cadrul studiului, au fost evaluate cunoştinţele, atitudinile şi practicile privind consumul de sare, pentru a facilita o planificare şi implementare mai eficientă a unei strategii eficiente de reducere a consumului de sare în Republica Moldova. Eşantionul final a constituit 858 de participanţi, iar datele au fost colectate în 2016.

Studiul a fost realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu sprijinul financiar al Agenţiei elveţiene pentru dezvoltare şi cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Suport pentru consolidarea guvernării şi a dialogului privind politicile în sectorul sănătăţii – a doua etapă”.

Bolile netransmisibile constituie principala cauză de deces în Republica Moldova, iar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a morbidităţii şi mortalităţii populaţiei, fiind responsabile pentru fiecare al doilea deces în 2016. Tensiunea arterială crescută (hipertensiunea) şi regimul alimentar nesănătos sunt principalii factori de risc pentru o bună parte din povara bolilor cardiovasculare în Republica Moldova.

Consumul înalt de sare este un factor determinant, important pentru tensiunea arterială crescută, iar reducerea acestuia ar îmbunătăţi starea de sănătate prin diminuarea incidenţei bolilor cardiovasculare şi, prin urmare, a ratei aferente de deces. O obişnuinţă adesea întâlnită în Republica Moldova este cea de a adăuga sare în mâncare în timpul mesei şi pe parcursul preparării bucatelor, precum şi consumul de alimente procesate cu un conţinut mare de sare. Reducerea consumului de sare a fost identificată ca una din cele mai eficiente măsuri de sănătate publică şi drept una din ţintele principale la nivel global, regional şi naţional de reducere a poverii bolilor netransmisibile.

Planul curent global de acţiuni a stabilit o prioritate în domeniul sănătăţii de a reduce consumul de sare în rândul populaţiei cu cel puţin 30% până în 2025. Rezultatele studiului determină aportul de sodiu, iod şi potasiu la nivelul populaţiei adulte, generând dovezi ştiinţifice pentru a elabora politici naţionale eficiente pentru a reduce aportul de sare la nivel de populaţie, pentru a controla mai bine nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale şi riscurile cardiovasculare asociate, precum şi elaborarea unui nou program naţional de fortificare a sării cu iod.

„În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale împreună cu autorităţile publice centrale, locale, societatea civilă şi agenţii economici vor elabora o Strategie naţională de reducere a consumului de sare şi de eliminare a grăsimilor trans, care se va focusa pe implementarea unor intervenţii cost-eficiente de sănătate publică - reducerea conţinutului de sare şi grăsimilor trans în produsele alimentare, reducerea accesibilităţii produselor alimentare nesănătoase, creşterea accesibilităţii la fructe şi legume, conştientizarea populaţiei cu privire la alimentaţia sănătoasă. Realizând aceste acţiuni, vom reduce consumului de sare cu 30% până în anul 2025”, a declarat Silvia Radu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Sfaturi utile pentru a reduce consumul de sare:

• Nu puneţi sarea pe masă.

• Reduceţi cantitatea de sare adăugată la prepararea bucatelor.

• Folosiţi ierburi aromatice în loc de sare la prepararea bucatelor.

• Reduceţi sau evitaţi consumul alimentelor fabricate şi a gustărilor bogate în sare.

• Citiţi etichetele produselor alimentare şi alegeţi produsele cu un conţinut redus de sare.

• Pentru o alimentaţie sănătoasă, consumaţi fructe şi legume proaspete.