ACTUALITATE

Cetăţenii din stânga Nistrului pot semnaliza problemele autorităţilor de la Chişinău. A fost instituit un mecanism de soluţionare operativă a dificultăţilor

post-img

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a instituit un mecanism de comunicare şi soluţionare operativă a dificultăţilor cu care se confruntă localităţile din stânga Nistrului şi cetăţenii din Zona de Securitate, scrie Moldpres.

Astfel, în fiecare dimineaţă, autorităţile publice locale sunt contactate de funcţionarii Biroului nominalizat pentru a documenta eventualele probleme ce pot apărea în legătură cu starea excepţională instituită pe ambele maluri ale Nistrului pentru a preveni extinderea infectării cu noul coronavirus COVID-19. De menţionat că în stânga Nistrului au fost introduse măsuri „în oglindă” cu cele luate de Guvernul de la Chişinău, fiind declarată situaţie excepţională, suspendate unele activităţi ale agenţilor economici, cu excepţia farmaciilor şi unităţilor ce comercializează produse alimentare, restricţionată circulaţia transportului public, etc.

Pe parcursul zilei, responsabilii de la Biroul Politici de Reintegrare, în coordonare cu reprezentanţii altor instituţii, intervin pentru a soluţiona problemele semnalate, fie ele legate de accesul unor categorii de persoane în stânga Nistrului sau din stânga Nistrului pe malul drept, fie probleme de alt gen, ce ţin de competenţa autorităţilor publice centrale.

„Suntem în contact permanent atât cu autorităţile publice locale din localităţile situate în Zona de securitate, cât şi cu reprezentantul politic din partea Tiraspolului pentru a debloca imediat orice dificultăţi ce ar putea apărea. Comunicarea este un instrument eficient în orice situaţie de criză, iar acum este vitală pentru asigurarea drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv din Zona de Securitate, dar şi din regiunea transnistreană, precum şi pentru menţinerea stabilităţii în regiune”, a declarat viceprim-ministrul Cristina Lesnic.

În context, este de menţionat că s-a convenit cu Tiraspolul să fie permisă circulaţia, fără a fi izolate timp de 14 zile în carantină, pentru următoarele categorii de persoane:

- fermierilor ce au terenuri agricole dincolo de traseul Râbniţa-Tiraspol, în perimetrul terenurilor lucrate,

- colaboratorilor serviciilor de urgenţă – pompieri,

- serviciilor de întreţinere-reparaţie a reţelelor electrice/gaze naturale,

- angajaţii instituţiilor penitenciare, precum şi alte categorii de funcţionari publici pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.