Cenuşă, despre alegerile din Ucraina: Plahotniuc şi Ivanishvili ar putea găsi uşor limbă comună cu Zelensky
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cenuşă, despre alegerile din Ucraina: Plahotniuc şi Ivanishvili ar putea găsi uşor limbă comună cu Zelensky

Politologul Dionis Cenuşa consideră că victoria lui Vladimir Zelelnski la Alegerile din Ucraina pentru preşedinţie şi căderea lui Poroshenko este o ştire proasta pentru oligarhii din Republica Moldova şi Georgia. Dar în spatele lui Zelensky figurează un alt oligarh - Ihor Kolomoyskyi. De aceea, nu trebuie să ne uimească faptul că Plahotniuc si Ivanishvili ar putea găsi uşor limbă comună cu Zelensky, spune politologul.

Dionis Cenuşă a scris despre rezultatele alegerilor din Ucraina şi inexperienţa candidatului câştigător pe pagina sa de Facebook conchizând că Presedinţia lui Zelensky va fi complicată până la alegerile parlamentare din octombrie 2019, dar şi după.

"1. Turul doi, la fel ca şi primul tur alegerilor, s-au caracterizat printr-un grad ridicat de competitivitate. Dar această competitivitatea a fost oarecum parţială, deoarece ambii candidaţi au esenţă sau conexiuni cu cercuri oligarhice. Un candidat ordinar nu ar fi avut nicio şansa.

2. Rusia transmite mesaje mixte cu privire la câştigătorul alegerilor - Volodymir Zelensky. Pe de o parte, Moscova a exploatat mesajele (pre)electorale strâmbe ale candidatului Zelensky contra lui Poroshenko şi a promovat înfrângerea experimentatului Poroshenko. Pe de altă parte, acum după alegeri, unele entităţi ale propagandei ruse îl atacă pe Zelensky pentru lipsa de experienţă, care ar deveni fatală pentru ţara vecină.

3. Occidentul respira uşurat deoarece a obţinut minimul pe care şi l-a dorit de la aceste alegeri - transferul paşnic şi democratic al puterii. În acest fel, UE, SUA şi alţi susţinători externi demonstrează că investiţiile lor în instituţiile democratice ucrainene dau roade. Misiunea acestora este de a investi în susţinerea echipei lui Zelinsky, care trebuie capacitată cu reformişti liberali, pentru a substitui inexperienţa noului preşedinte.

4. Căderea lui Poroshenko este o ştire proastă pentru oligarhii din Moldova şi Georgia. Dar în spatele lui Zelensky figurează un alt oligarh - Ihor Kolomoyskyi. De aceea, nu trebuie să ne uimească faptul că Plahotniuc şi Ivanishvili ar putea găsi uşor limba comună cu Zelensky. La fel, flexibilitatea noului preşedinte ucrainean deschide oportunitatea pentru Preşedintele Igor Dodon de a efectua, în sfârşit, o vizită la Kiev, imposibilă până acum din cauza justificării acţiunilor Rusiei în Crimea."

Cenuşă spune că stabilitatea Ucrainei va fi testata de către Rusia, care este tentată să verifice cât de dezastroasă poate fi inexperienţa preşedintelui.

Amintim că ieri s-a desfăşurat al doilea scrutin electoral pentru preşedinţia Ucrainei care a fost câştigată de către actorul Vladimir Zelelnski.

Similare
RECOMANDĂRI