Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cele 168 de ambulanţe cumpărate din Turcia vor ajunge în Republica Moldova până la sfârşitul anului

Cele 168 de ambulanţe cumpărate de guvern din Turcia, vor ajunge în Republica Moldova până la sfârşitul acestui an. Astăzi, la Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească, au fost prezentate primele două maşini. Investiţia totală este de aproape 10 milioane de euro.

Noile ambulanţe sunt dotate cu cele mai performante echipamente  medicale, conform standardelor europene. Medicii spun că noile condiţii de muncă vor fi în folosul pacienţilor.

„Este dotată absolut cu tot echipamentul necesar. Începând de la defibrilator, care este şi automat şi manual, echipat cu saturaţia oxigenului. De asemenea, cu aparat de ventilaţie artificială, mai ales acum pe timp de pandemie când majoritatea pacienţilor sunt afectaţi pulmonar”, a spus NATALIA CATANOI, medic pe ambulanţă.

Din cele 168 de ambulanţe care urmează să ajungă în Republica Moldova, 133 sunt de categoria B şi 35 de categoria C, cele din urmă sunt destinate pentru cazurile în care pacienţii se află într-o stare critică.

„Avem acest aparat cu două seringi, echipa B, are o seringă. Acesta este mai performant şi putem începe tratamentul chiar în maşină. Avem înafara de asta infuzomat, cu ajutorul căruia medicamente sunt introduse doar prin infuzie la pacient. Din această cauză se numeşte echipa de terapie intensivă, tratamentul se începe de la maşina aceasta”, a spus  LEONTINE MACAROV, medic pe ambulanţă.

O ambulanţă pentru Terapie Intensivă va ajunge la Bălţi. Republica Moldova are aproape 400 de ambulanţe şi peste 80 % dintre ele au termenul de exploatare depăşit.

„Nu este un capriciu, dar este o necesitate şi noi ne-am propus în perioada 2016-2020, să procurăm 450 de ambulanţe. Noi avem la moment 109 ambulanţe noi, urmează să procurăm încă 168. Dacă până la finele anului vom procura aceste ambulanţe, obiectivul va fi îndeplinit în proporţie de 60 %”, a declarat TATIANA BICIC, vicedirector, Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească.

Cele 168 de ambulanţe noi care urmează să ajungă în Republica Moldova până la sfârşitul anului, vor fi repartizate în toate raioanele.

O maşină dotată cu tot ce trebuie costă aproape 60 de mii de euro iar statul va plăti în total peste 10 milioane de euro. Banii sunt dintr-un credit de la  Banca Centrală Europeană.
Similare
RECOMANDĂRI