ACTUALITATE

Cel mai frumos oraş bucovinean, Cernăuţi, marchează 612 ani de la prima atestare documentară

Cel mai frumos oraş bucovinean, Cernăuţi, marchează 612 ani de la prima atestare documentară. În pofida pandemiei, oraşul a îmbrăcat straie de sărbătoare, bucurându-şi locuitorii cu diverse programe artistice.

Concerte, expoziţii şi multă voie bună. Sute de oameni au venit să sărbătorească ziua oraşului Cernăuţi. Deşi este mult mai modest faţă de anii precedenţi, evenimentul nu a trecut neobservat. Doar măştile purtate mai amintesc faptul că suntem totuşi în pandemie. În rest, oamenii, îmbrăcaţi în straie naţionale au mers să sărbătorească îndrăgitul oraş.

GHEORGHE POSTEUCA, locuitor Cernăuţi: "Mă mandresc ca locuiesc in acest oras, Iubesc strazile acestui oras cu o istorie frumoasa si am studiat-o pentru ca e intersant cum oameni din diferite nationalitati au locuit aici si au gasit limba comuna, un trai cald si bun".

Numit şi mica Vienă, oraşul Cernăuţi are un trecut tumultuos. 4 secole a făcut parte din Moldova, iar mai târziu, a trecut sub conducerea Imperiului Habsburgic, perioadă în care a fost transformat într-o adevărată bijuterie arhitecturală. Acest lucru îl demonstrează sediul Universităţii din Cernăuţi, fosta reşedinţă mitropolitană a Bucovinei, inclusă în patrimoniul UNESCO. Indiferent de etapele prin care a trecut, totuşi, în Cernăuţi bate inima românească.

MARIA GHERMAN, locuitor Cernăuţi: "In fiecare an venim an venim ne place foarte mult, chiar daca suntem romani, aici vorbim orice limba dorim, 00.21 //00.29 Nimeni nu ne incurca sa vorbim limba noastra pentru ca suntem romani adevarati. Ne place mult aceasta sarbatoare".

Prima atestare documentară a oraşului Cernăuţi este în 1408, în hrisovul emis de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun.