ACTUALITATE

CEC neagă acuzaţiile aduse privind statutul observatorilor

post-img

Comisia Electorală Centrală (CEC) neagă acuzaţiile aduse prin intermediul unui apel public semnat de mai multe ONG-uri în privinţa unei hotărâri privind statutul observatorilor ş procedura de acreditare a acestora. Potrivit unui comunicat al instituţiei acestea sunt exagerate şi lipsite de fond.

CEC precizează că modificările operate la Regulamentul privind statutul observatorilor şi procedura de acreditare a acestora sunt de ordin tehnic şi au drept scop doar îmbunătăţirea procesului electoral, sub aspectul procedurii de acreditare a observatorilor, şi nu încalcă careva prevederi din legislaţia naţională. „Modificările nu vor influenţa în nici un fel activitatea observatorilor şi nu va solicita careva eforturi exagerate din partea persoanei care îşi doreşte să fie observator la alegeri şi nici din partea instituţiei pe care o va reprezenta”, se spune într-un comunicat al instituţiei.

Instituţia s-a referit şi la introducerea unui formular, ce urmează a fi completat către persoanele care doresc să fie acreditate în calitate de observatori naţionali, menţionând că modificarea dată a fost efectuată din mai multe raţionamente şi a fost discutată cu reprezentaţii societăţii civile şi anterior. „Astfel, încă la data de 16 august 2016, Centrul Naţional pentru protecţia datelor cu caracter personal a recomandat Comisiei să elaboreze un formular tipizat prin care persoana oferă permisiunea autorităţilor electorale să-i prelucreze datele sale personale, declară pe propria răspundere că a luat cunoştinţă cu prevederile legale referitoare la protecţia datelor şi se obligă să păstreze confidenţialitatea datelor care i-au devenit cunoscute în activitatea desfăşurată.

Totodată, a fost uniformizată procedura de acreditare a observatorilor naţionali şi internaţionali. Menţionăm că necesitatea prezentării unui formular pentru acreditarea observatorilor internaţionali la alegerile desfăşurate în Republica Moldova, a fost introdusă încă în 2014, iar până în prezent nu au fost sesizate careva deficienţe la completarea şi transmiterea acestora către CEC” se spune într-un comunicat remis presei.

Amintim că, mai multe ONG-uri din Republica Moldova s-au arătat revoltaţi de noua hotărâre a Comisiei Electorale Centrale, care impune noi condiţii pentru acreditarea observatorilor la alegeri. Reprezentanţii societăţii civile cer abrogarea acesteia, pe motiv că presupune condiţii abuzive şi limitative în domeniul monitorizării alegerilor. Reprezentanţii CEC susţin că noile modificări sunt nesemnificative.