Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CEC a decis să nu deschidă secţii suplimentare în diaspora. Reacţia PAS, a preşedintelui Republicii Moldova şi a liderului Partidului Platforma DA

Comisia Electorală Centrală a respins iniţiativa de a deschide mai multe secţii de vot în străinătate. Deşi numărul alegătorilor din Diaspora, înregistraţi prealabil pentru a vota la parlamentarele din 11 iulie, este cu 40 de mii mai mare decât la ultimele alegeri prezidenţiale, autoritatea electorală a decis să deschidă acelaşi număr de secţii în străinătate – doar 139. Comisia nu a ţinut cont nici de recomandarea premierului interimar Aureliu Ciocoi, care a propus dublarea numărului de secţii acolo unde au votat mai mult de cinci mii de alegători. Preşedintele Maia Sandu a calificat decizia CEC drept o batjocură faţă de cetăţeni.

Iniţiativa de a păstra acelaşi număr de secţii de vot îi aparţine secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, reprezentant PSRM la autoritatea electorală. Propunerea lui Lebedinschi a fost susţinută de cinci din cei nouă membri CEC. El a recunoscut сă nu ţine cont de cei 100 de mii de cetăţeni din diasporă care s-au înregistrat în prealabil pentru a vota la anticipatele din 11 iulie.  

MAXIM LEBEDENSCHI, secretar general CEC: „Acest criteriu - doar la determinarea geografiei, cifra de înregistrare prealabilă nu este obiectivă şi nu impune semnatură".

În schimb, Comisia Electorală a majorat fără probleme numărul secţiilor de votare pentru cetăţenii din regiunea transnistreană – de la 42 la 44. La scurt timp după decizie, preşedintele Maia Sandu a scris pe o reţea socială că asistăm la o batjocură faţă de sutele de mii de cetăţeni care vor să voteze. Şeful statului a mai spus că...

DECLARAŢIA PREŞEDINTELUI MAIA SANDU

"Majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăşi împotriva poporului şi a încălcat criteriile legale ce stau la baza stabilirii numărului de secţii de votare în afara ţării ... Somez CEC să-şi revadă imediat decizia - să respecte legea şi să asigure dreptul la vot. Încercarea de a bloca votul oamenilor şi de a salva pielea hoţilor Dodon-Plahotniuc-Şor nu va trece!".

Reacţii dure au venit şi din partea unor reprezentanţi ai partidelor pro-europeane.

ANDREI NĂSTASE, preşedinte PPDA. „Comisia Electoral este o instituţie uzurpată de interese străine în Republica Moldova. Este un semn de disperare din partea acestei majorităţi toxice pe care trebuie să-l tratăm ca atare".

PAS a declarat că va ataca în instanţă decizia CEC de a deschide doar 139 de secţii în diaspora.

SERGIU LITVINCENCO, vicepreşedinte PAS

"Vom contesta hotărârea, vădit ilegală, în justiţie. De asemenea, examinez posibilitatea depunerii plângerii penale pe numele lui Maxim Lebedinschi. Încălcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lăsată fără niciun fel de acţiuni. În acelaşi timp, această hotărâre este primul pas în direcţia fraudării alegerilor. Iar fraudării trebuie să ne opunem. Şi ne vom opunE”, a precizat vicepreşedintele PAS, Sergiu Litvincenco.

Reamintim că, săptămâna trecută, preşedintele CEC, Dorin Cimil, declara în cadrul unei emisiuni televizate că Ministerul de Externe de la Chişinău a recomandat comisiei electorale deschiderea a 190 de secţii de votare în Diaspora.  
Similare
RECOMANDĂRI