ACTUALITATE

Cea mai veche şcoală românească din Cernăuţi, Ucraina, riscă să dispară

După 200 de ani de activitate, cea mai veche şcoală românească din Cernăuţi, Ucraina, riscă să dispară. Semnalul de alarmă este tras de părinţii copiilor care învaţă acolo. Autorităţile vor să închidă mai multe clase, în 3 dintre cele 4 şcoli cu predare în limba română din regiune. Motivul invocat este numărul insuficient de elevi. Reprezentanţii Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina spun că restructurarea vizează doar şcolile româneşti şi sunt clase cu predarea în limba ucraineană cu un număr mult mai mic de şcolari.

Între cele 3 instituţii de învăţământ vizate este şi şcoala de cultură generală numărul 10 din suburbia Roşa, una dintre cele mai vechi din nordul Bucovinei. Autorităţile interzic să mai fie create clasele a 10 şi a 11-a, iar elevii sunt obligaţi să-şi continue studiile la gimnaziul Alexandru cel Bun. 

ALEXANDRU RUSNAC, directorul Şcolii de Cultură Generală nr. 10, Cernăuţi: "Apare o singură întrebare – în perioada pandemiei când toate rutierele nu circulă acum când este zona roşie. Cum pot să se deplaseze copiii la 7-8 kilometri din suburbia Roşa spre centrul oraşului?".

RODICA REABCO, părinte, Cernăuţi: "Şcoala a existat de mulţi ani, de peste 200 de ani, Aici mi-am făcut studiile eu, aici şi-au făcut studiile părinţii mei şi am fost bucuroasă ca copiii mei să-şi urmeze studiile tot aici la şcoală. Şi sunt foarte îngrijorată de soarta copiilor mei. N-aş vrea acuma ca înainte de începutul şcolii, de ziau de 1 septembrie ca copiii mei să-şi caute un viitor la o altă şcoală".

CRISTINA VERENCO, părinte, Cernăuţi: "Conducerea orăşeancă a noastră în tot anul ne cheamă la şcoală că sunt probleme, că vor să închidă şcoala, că sunt puţini copii că una alta. Suntem 11 copii, eu nu aş vrea să dau copilul în altă parte".

În solicitarea de restructurare semnată de primarul oraşului Cernuţi sunt menţionate doar cele 3 şcoli româneşti şi nicio instituţie de învăţământ cu predare în limba ucraineană.

EUGEN PATRAŞ, vicepreşedinte al Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi", Cernăuţi: "Legea Ucrainei privind învăţământul secundar prevede că clasele pot avea de la minim 5 elevi. În cazul dat noi avem la şcoala nr. 10 din oraşul Cernăuţi 13 elevi şi cu toate acestea direcţia de finanţe nu poate să asigure bugetul respectiv anume pentru şcolile româneşti. De ce se poate clasă ucraineană cu 4 elevi şi nu se poate clasă românească cu 13 elevi pentru mine cel puţin nu este clar?".

20 de ONG-uri din Ucraina au semnat un memoriu către Primăria oraşului Cernăuţi prin care cer anularea deciziei de reducere a numărului de clase în şcolile cu predare în limba română.