Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ce spune Iurie Ciocan, fost şef al Centrului de Implementare a Reformelor, despre terenul care a fost luat din proprietatea ZEL Bălţi

Magistraţii Curţii Constituţionale au constatat că Guvernul Filip şi-a asumat ilegal răspunderea pentru o lege prin care Zona Economică Liberă Bălţi a fost deposedată de un teren de 4,8 hectare din Chişinău. Deputatul Igor Munteanu, care a sesizat Curtea, spune ca totul s-a facut în interesul unor companii de construcţii, iar vinovat ar fi fostul director al Centrului de implementare a reformelor, Iurie Ciocan. Acesta se apără, spunând că terenul a ajuns în posesia statului.

Terenul care se află pe strada Sprâncenoaia ar fi fost încredintat, iniţial, Zonei Economice Libere Bălţi care vroia să construiască un parc de inginerie aplicată şi cercetare. Ulterior, însă, Guvernul, prin asumare de răspundere, a decis să il retragă. Deputatul Igor Munteanu, cel care a depus sesizarea la Curtea Constituţională, spune că în spatele acestei decizii stă fostul şef al Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.
 
De partea cealaltă, Iurie Ciocan neagă toate acuzaţiile.
 
„Dumnealui ori este prost informat, ori este rău intenţionat. Pentru că ceea ce s-a făcut în acele hotărâri de guvern, s-a readus în proprietatea statului directă terenuri care aparţin unei instituţii de învăţământ. Cineva din interior, din punctul meu de vedere cu alte intenţii a luat acele terenuri şi le-a transferat Zonei Economice libere”, spune Iurie Ciocan.
 
Curtea Constituţională a constatat că legea adoptată, prin asumarea raspunderii, pe 15 februarie, prin care Zona Economică Liberă Bălţi a fost deposedată de teren, a fost una ilegală. Magistraţii afirma că Executivul, condus pe atunci de Pavel Filip, nu a demonstrat necesitatea unei urgenţe reale şi decizia nu a fost generată de obiective imperioase, de ordin public sau social. După decizia Inaltei Curţi, deputatul Igor Munteanu a declarat că va depune o sesizare la Procuratura Anticorupţie şi la CNA.
Similare
RECOMANDĂRI