Ce spune Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, despre reducerea dependenţei de gazul rusesc şi gazoductul Iaşi-Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ce spune Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, despre reducerea dependenţei de gazul rusesc şi gazoductul Iaşi-Chişinău

„Cu siguranţă, noi trebuie să investim în proiecte de infrastructură, ca să creştem capacitatea de negociere în vederea unui preţ mai bun pe care să îl ofere Gazprom pentru gazul oferit Republicii Moldova”, a declarat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, la emisiunea Punctul pe Azi de la postul TVR MOLDOVA. În cadrul emisiunii, ministrul s-a referit şi la termenii de finalizare a construcţiei gazoductului Iaşi-Chişinău

Potrivit oficialului guvernamental, Republica Moldova trebuie să liberalizeze piaţa de gaze.

„Noi trebuie să liberalizăm piaţa de gaze astfel încât să nu discutăm despre dependenţă sau independenţă, ci să discutăm de unde putem să cumpărăm gaz la cel mai bun preţ pentru Republica Moldova”, a spus Andrei Spânu.

Acesta a menţionat că situaţia s-ar putea schimba dacă Republica Moldova ar avea un depozit de gaze şi s-a referit la gazoductul Iaşi-Chişinău.

„Am discutat cu ministrul Energiei din România, am discutat şi cu directorul companiei din România care este responsabilă Ave, de construcţia acestui gazoduct. Avempânu vcare promisiunea partenerilor din România că, în luna octombrie, acest proiect va fi finalizatpe ambele părţi şi gazele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat ministrul.

Andrei Spânu a mai precizat că, după finalizarea gazoductului, se va discuta despre preţ.

„Dacă gazele care vin din România au un preţ mai bun decât cele care vin din Rusia, atunci vom folosi gazoductul să aducem gaze până la Chişinău”, a spus Andrei Spânu, care a mai menţionat că consumul de gaze pentru Republica Moldova ar putea fi asigurat în procent de 100% prin gazoductul Iaşi-Ungheni pe timpul verii.

„Iarna, dacă va fi nevoie de o cantitate mai mare de gaze, pe anumite perioade de timp, acest gazoduct nu poate asigura  Republica Moldova cu 100% gaze”, a spus Andrei Spânu.
Similare
RECOMANDĂRI