CC a declarat inadmisibilă cererea Domnicăi Manole, privind alegerea preşedintelui Vladimir Ţurcan
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CC a declarat inadmisibilă cererea Domnicăi Manole, privind alegerea preşedintelui Vladimir Ţurcan

Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă cererea judecătoarei Domnica Manole de revizuire a hotărârii privind alegerea preşedintelui Curţii Constituţionale şi a hotărârii privind alegerea unui judecător care va exercita funcţiile Preşedintelui Curţii Constituţionale în timpul absenţei acestuia.

Judecătoarea Domnica Mnole a invocat faptul că există o suspiciune rezonabilă privind trucarea votului secret pentru funcţia de Preşedinte al Curţii Constituţionale, vot exprimat în cadrul adoptării Hotărârii Curţii Constituţionale nr. AG-6 din 19 august 2019.

Potrivit acesteia, suspiciunile care planează în privinţa legalităţii adoptării hotărârilor nu pot fi verificate şi nu pot fi înlăturate decât pe calea revizuirii.

Curtea a considerat că, din perspectiva temporală, nu a putut fi exercitată vreo influenţă asupra judecătoarei Liuba Şova, în votul exprimat pentru preşedinţia Curţii Constituţionale. Curtea a reţinut şi faptul că Liuba Şova a afirmat că a votat pentru propria ei candidatură.

Procesul-verbal nr. 1 al şedinţei judecătorilor Curţii Constituţionale din 19 august 2019, semnat de fiecare judecător al Curţii, conţine raportul voturilor exprimate.

Liuba Şova a acumulat două voturi, iar judecătorul Vladimir Ţurcan a acumulat patru voturi. Procesul-verbal se bazează pe buletinele de vot completate, al căror conţinut îl consemnează. În afară de acest fapt, la procedura de vot nu au participat alte persoane în afară de judecătorii Curţii, împrejurare care exclude orice pretins trucaj al procesului de vot pentru funcţia de Preşedinte al Curţii Constituţionale, fapt confirmat de toţi cei şase judecători, se arată într-un comunicat de presă.

Curtea a considerat că împrejurările invocate de judecătoarea Domnica Manole ca temei de revizuire nu sunt de natură să schimbe esenţa Hotărârilor Curţii Constituţionale nr. AG-6 şi AG-7 din 19 august 2019.

Amintim că ieri, judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales în calitate de preşedinte al CC pe Vladimir Ţurcan.

Judecătoarea de la Curtea Constituţională Liuba Şova a declarat pentru TV8 că, de fapt, decizia ca Vladimir Ţurcan să fie ales noul preşedinte al curţii a fost luată dinainte şi în altă parte.

Astăzi dimineaţă, Domnica Manole a depus o cerere prin care solicită revizuire hotărârilor de ieri privind alegerea lui Vladimir Ţurcan în calitate de preşedinte al Curţii Constituţionale.
Similare
RECOMANDĂRI