ACTUALITATE

Câţi bani a pierdut statul din cauza privatizării Tutun-CTC

post-img

Una dintre cele mai importante întreprinderi de stat, combinatul Tutun-CTC, a fost privatizată la începutul acestui an în condiţii dubioase şi fără o evaluare reală a valorii activelor, au constatat auditoriii Curţii de Conturi.

Conform constatărilor auditorilor, încă în anul 2000, Parlamentul a aprobat un Proiect individual de privatizare prin concurs investiţional a pachetului de acţiuni ale statului deţinute în SA Tutun-CTC, însă Agenţia de Privatizare, având instituită Comisia de concurs, timp de 7 ani nu a organizat un concurs investiţional.

Ulterior, pentru privatizarea pachetului de acţiuni ale statului de la Tutun-CTC în perioada anilor 2008-2018 au fost instituite alte două comisii, transmite Mold-street.com.

Cu toate acestea, până la expunerea de privatizare la finele anuluui 2018, beneficiarul sau autorităţile, adică Agenţia Proprietăţii Publice sau Ministerul Agriculturii nu au efectuat o evaluare a activelor nete la valoarea de piaţă, inclusiv a valorilor mobiliare şi bunurilor imobile, fapt care a dus la micşorarea mărimii capitalului propriu cu 111,6 milioane lei şi respectiv a valorii acţiunilor privatizate la concursul comercial din 14 decembrie 2018.

Auditorii susţin că procedură de selectare a câştigătorului concursului comercial nu a fost obiectivă şi nu a întrunit prevederile legale. 

De asemenea, nu a existat principiul concurenţei, iar la etapa a doua a concursului, comisia a admis neregulamentar oferta unei companii, care a oferit preţul de aproximativ 166 de milioane de lei, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

Potrivit Curţii de Conturi agentul economic urma să fie descalificat, fiindcă nu a prezentat documentele prevăzute în Caietul de sarcini şi anume situaţiile financiare, autentificate de organul statistic teritorial.

"Totodată, acelaşi agent economic a fost înregistrat la Agenţia Servicii Publice pe 6 decembrie 2018, cu 6 zile înainte de depunerea ofertei de participare la privatizarea valorilor mobiliare ale statului, şi respectiv nu a desfăşurat activitate de antreprenoriat", se arată în raportul auditorilor.

În cadrul etapei a doua, nu a fost asigurat principiul concurenţii, iar ofertantul câştigător a propus îmbunătăţirea cu doar 85.000 lei a preţului iniţial a ofertei de 166 milioane lei, adică cu 0,05% şi nu şi-a asumat cele mai avantajoase obligaţii în sensul satisfacerii condiţiilor concursului.

"Prin urmare Comisia de concurs, la orice etapă a concursului a fost în drept să adopte regulamentar decizia privind finalizarea concursului fără determinarea câştigătorului, sau să declare concursul nul", constată auditorii.

În consecinţă pachetul de acţiuni ale statului de la Tutun-CTC care costa 338,27 milioane lei a fost vândut cu 166,1 milioane lei, "valoarea acţiunilor fiind micşorată cu 172,2 milioane lei sau cu 50,9% din valoarea de bilanţ a acţiunilor".

Reprezentanţii Agenţiei Proprietăţii Publice au explicat această micşorare prin lipsa ofertelor la preţul iniţial. De notat că Tutun-CTC a fost scoasă la privatizare câteva runde la rând, dar fără succes.

Misiunea de audit a efectuat şi o analiză a activităţii economice a societăţii, a mediului de afaceri în care a activat precum, şi a activităţii organelor de conducere, constatând reducerea abruptă a profitului de (în 2018 a fost de 84 de ori mai mic decât în 2011) şi a vânzărilor.

"În anul 2018, rentabilitatea activelor a scăzut brusc până la nivelul de 0,35% faţă de cel optim de 10%, iar rentabilitatea capitalului propriu a scăzut până la 0,23%, faţă de cel optim de 20-25%", se arată în raport.

Activitatea reprezentanţilor statului, membrilor consiliilor, a comisiei de cenzori şi managerilor societăţii în anii 2014-2018 a fost una ineficienţă şi nedirecţionată spre promovarea şi protejarea intereselor statului soldându-se cu un impact nefavorabil asupra activităţii societăţii comerciale.

În anul 2018 volumul de producţie a produselor din tutun a constituit 0,8 miliarde de ţigări, de 5 ori mai mic decât volumul din 2007.

"Pentru anii 2019-2020 membrii consiliului au aprobat volume de producere şi comercializare reduse de 0,3-0,2 miliarde de ţigări, care se află sub nivelul pragului de rentabilitate şi nu pot fi considerate direcţii prioritare ale activităţii societăţii comerciale", se mai arată în raport.

Directorul Tutun-CTC, Gheorghe Naforniţă, nu a comentat constatările auditorilor, pe motiv că a preluat conducerea companiei după privatizare.

Raportul de audit privind vânzarea acţiunilor statului deţinute în întreprinderea Tutun-CTC urmează a fi remis organelor de anchetă, Guvernului şi Parlamentului.

Anterior şi Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza privatizărilor şi concesionărilor din perioada 2013-2019, a constatat că privatizarea companiei Tutun-CTC s-a făcut pripit şi cu grave încălcări.

Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Iurie Uşurelu, a menţiona în cadrul şedinţei comisiei de anchetă din 22 octombrie 2019, că autorităţile statului, prin acţiunile întreprinse în anii 2013-2018, ar fi distrus intenţionat fabrica care era una din cele mai ”puternice” pe piaţă, iar aceasta s-ar fi făcut prin politica fiscală, care ar fi defavorizat compania statului.

“Noi, deja, în 2018 eram puşi în situaţia că nu mai puteam vinde (ţigări n.r.). Nu mai puteam vinde pentru că nu făceam faţă concurenţei”, declara Iurie Uşurelu.

Cota statului de peste 90% de la Tutun CTC a fost privatizată în ianuarie 2019 de compania Le Bridge, deţinută de omul de afaceri Franck Arif, la un preţ de 167,7 milioane de lei.

Anterior comisia de anchetă anunţa că întreprinderea ar putea reveni în proprietatea statului, deoarece agentul economic care a privatizat-o ar refuza să o mai gestioneze şi îşi cere banii înapoi.