Câte locuri bugetare vor fi acordate pentru anul de studii 2019 – 2020
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Câte locuri bugetare vor fi acordate pentru anul de studii 2019 – 2020

Circa cinci mii de persoane vor fi admise la finanţare bugetară pentru anul de studii 2019 – 2020. Numărul de locuri bugetare este similar cu cel din anul trecut şi include 26 de domenii. Totuşi, prioritar vor fi susţinute: Ştiinţe ale Educaţiei, Inginerie, TIC, Ştiinţe Agricole, Medicină.

Potrivit Ministerului Educaţiei Culturii şi Cercetării (MECC), pentru studiile superioare de master vor fi finanţate din buget 2876 de locuri, iar la studii de rezidenţiat este prevăzută admiterea a 453 de persoane. Pentru studenţii străini vor fi rezervate 200 de locuri.

În instituţiile de învăţământ profesional tehnic secundar în următorul an de studii vor fi admise 8374 de persoane cu finanţare bugetară şi 1210 – cu achitarea taxei de studii. Planul de admitere pentru învăţământul profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar prevede admiterea a 3962 de studenţi cu finanţare bugetară şi 6637 cu achitarea taxei de studii. Proiectul prevede 348 locuri cu finanţare bugetară pentru specialităţile cu profil pedagogic: educaţie timpurie şi învăţământ primar, în creştere cu 43 de locuri faţă de anul precedent.

Documentele prevăd şi dezvoltarea în continuare a învăţământului dual. În învăţământul profesional tehnic secundar sunt incluse 1091 poziţii în acest sens, iar pentru programele de formare profesională tehnică postsecundară şi postsecundară nonterţiară sunt planificate 200 de locuri.

Guvernul a aprobat planurile de pregătire a cadrelor cu finanţare de la bugetul de stat, în instituţiile de învăţământ superior şi profesional tehnic pentru anul de studii 2019-2020 (Comanda de stat).

Similare
RECOMANDĂRI