Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cât rezistă SARS-CoV-2 pe suprafeţe. S-au cercetat ecrane de mobile, bancnote şi suprafeţe metalice

Pe cât ne sunt de utile, pe atât de periculoase devin în transmiterea COVID-19. Aşa susţin cercetătorii australieni care au demonstrat că virusul SARS-CoV-2 poate rezista pe ecranul telefonului sau pe bancnote chiar şi 4 săptămâni. Alţi experţi îi contrazic şi insistă pentru spălarea regulată a mâinilor şi dezinfectarea suprafeţelor.

Cercetătorii australieni arată că noul coronavirus poate rămâne activ chiar şi 28 de zile pe suprafeţe. Ce-i drept, în condiţii de laborator, fără lumină şi la o temperatură de 20 de grade Celsius.

Testate au fost şi bancnotele de plastic sau hârtie ori suprafeţele de inox.

Shane Riddell, cercetător: În viaţa reală, acele suprafeţe intră în contact cu lumina soarelui, sunt în condiţii diferite de umiditate şi temperatură. Aşa că, în lumea reală, rezultatele sunt cu siguranţă mult mai scurte decât am descoperit noi.

Prin comparaţie, virusul gripei supravieţuieşte doar 17 zile în condiţii similare.

Unii experţii spun că descoperirea australienilor nu face altceva decât să inducă panică. Ei arată că temperatura ridicată scade puterea virusului SARS- CoV-2, iar razele ultraviolete îl ucid aproape instantaneu.

Dincolo de disputa specialiştilor, oamenii ştiu că spălarea mâinilor şi dezinfectarea suprafeţelor şi a obiectelor rămân cea mai bună protecţie.

Similare
RECOMANDĂRI