ACTUALITATE

Cât ne-a costat restabilirea relaţiilor cu partenerii externi după guvernarea PDM. Expert: Probabilitatea că aceşti bani vor fi valorificaţi este foarte mică

post-img

Resetarea relaţiilor cu partenerii externi a fost unul din obiectivele pe care şi le-a pus noua guvernare direct cum a venit la putere. Pentru ca relaţiile să fie resetate a fost nevoie ca membrii cabinetului prim-ministrului Maia Sandu să plece fizic în mai multe ţări, această restabilire ne-a costat din bugetul de stat aproape jumătate de milion de lei: bilete de avion, cazare şi diurne. Politologul Dionis Cenuşă consideră că plecările oficialilor noştri ar fi justificate, deoarece a avut loc un schimb de guverne, însă probabilitatea că aceşti bani vor fi valorificaţi, în urma acestor întâlniri, este foarte mică.

Potrivit datelor oferite de către Guvern pentru TVR MOLDOVA, în perioada 10 iunie-15 septembrie au fost făcute 12 deplasări ale membrilor Cabinetului Prim-ministrului Republicii Moldova cu următoarea componenţă:

Viena, Austria: Vasile Şova

Bucureşti, România, şi Bruxelles, Belgia: Maia Sandu, Vladislav Kulminski, Eduard Stucalici, Alexandru Topor

Kiev, Ucraina: Maia Sandu, Anastasia Condruc, Vladislav Kulminski, Eduard Stucalici, Alexandru Topor

Berlin, Germania: Maia Sandu, Anastasia Condruc, Vladislav Kulminski, Eduard Stucalici, Alexandru Topor

Moscova, Federaţia Rusă: Vasile Şova

Bucureşti, România: Victor Burunsus

Bruxelles, Belgia: Maia Sandu, Cristina Bujor, Vladislav Kulminski, Alexandru Topor

Kiev, Ucraina: Tamara Gheorghiţă

Vilnius, Lituania: Maia Sandu, Vladislav Kulminski

Republica Populară Chineză: Victor Burunsus

Odesa, Ucraina: Vladislav Kulminski
 
Pentru aceste deplasări, din bugetul de stat au fost cheltuiţi 498 de mii 596 de lei, din această sumă pentru biletele de avion - 289 de mii 236 lei şi 209 mii 360,67 lei pentru cazare şi diurne. Toate călătoriile s-au făcut la clasa a doua, cea mai ieftină.

Cifrele includ şi cheltuielile pentru vizita planificată în SUA, care a fost amânată, vizita era programată pentru perioada 31 august - 4 septembrie, şi a fost efectuată ulterior în perioada 18 - 19 septembrie, despre care nu deţinem date. 
 

Multe promisiuni, puţine rezultate


Puţine din aceste vizite au avut ca finalitate acorduri şi înţelegeri cu rezultate palpabile directe, politologul Dionis Cenuşă spune că acest lucru este din cauza fenomenul de suprasolicitare a ministerului de Externe, care nu poate gestiona un număr atât de mare de vizite ce necesită o pregătire.

„Plecările oficialilor noştri ar trebui optimizate. Totuşi, aceste plecări sunt justificate, deoarece a avut loc un schimb de Guverne şi se încearcă îmbunătăţirea imaginii ţării pe plan internaţional. În urma acestor vizite externe sunt făcute foarte multe promisiuni, însă avem puţine rezultate şi este creată o stare de aşteptare continuă pentru populaţie. Guvernarea se află într-o capcană, blocul ACUM, în special, a extras foarte multe beneficii din urma apartenenţei sale la vectorul european şi este creată o dependenţă de a merge în deplasări pentru a menţine această legătură cu partenerii externi,” a declarat Dionis Cenuşă pentru TVR MOLDOVA.
 
Un alt motiv de ce au fost efectuate atât de multe vizite în afara ţării, direct după preluarea puterii, ar fi necesitatea unei balanţe între realizări şi insuccese, consideră politologul.

„Cu cât mai mic este succesul pe interior, cu atât este mai necesar să existe aşa-zisul succes pe plan exterior, pentru a crea o balanţă a realizărilor. Pentru a merge în deplasare externă sunt folosiţi bani din bugetul de stat, iar probabilitatea ca aceşti bani cumva să fie valorificaţi este foarte mică. O vizită importantă trebuie să aibă în spate rezultate foarte vizibile. S-a creat impresia că la noi se merge în deplasări după criteriul „să vedem ce obţinem”, ar trebui să fie invers. Să ştim înainte de a pleca ce vrem să obţinem de la partenerii noştri.”
 
Au trecut deja mai mult de 100 de zile de când Guvernul Sandu şi noul Parlament şi-a preluat mandatul, iar oamenii pot aştepta, obiectiv, rezultate, doar după ce Guvernarea va ieşi de sub minus la 0, pentru ca să înceapă să creeze ceva, spune Cenuşă. 

„Când va începe să iasă în plus, vor veni cu proiecte ce nu vor mai putea fi criticate de PDM. Când va fi creat acel birou promis de Maia Sandu şi nu doar.”
 
Recent a fost modificat Regulamentul cu privire la delegarea salariaţilor entităţilor din Republica Moldova, astfel încât informaţia privind vizitele oficiale/deplasările de serviciu în străinătate, inclusiv devizul şi sursa de finanţare a cheltuielilor, se vor publica trimestrial şi anual, pe pagina web oficială a autorităţii/instituţiei publice respective.

Autor: Irina Tabaranu