ACTUALITATE

Cât costă carnea de miel în pieţele din Chişinău

Forfotă mare în aceste zile la Piaţa Centrală din Chişinău. La mare căutare sunt mieii. Oamenii îşi doresc ca de Paşti să aibă pe masă fel de fel bucate din carne de miel. În acest an, miei sunt puţin mai mici dar şi mai ieftini pentru că Paştele este mai devreme, pe 8 aprilie. Preţurile variază între 60 si 75 de lei kilogamul.

La Combinatul de Carne din Bardar se munceşte din greu. În acest an vor fi sacrificaţi peste 300 de miei. Totul se face ca la carte. Cea mai mică greşeală poate duce la scăderea calităţii cărnii.
 
După ce carnea este curăţată şi spalată, se aplică ştampila „control sanitar-veterinar”. Acesta este primul indicator că produsul este sigur, spun specialiştii. ANSA le recomandă consumatorilor să cumpere cărne doar din locurile autorizate, care dispun de certificate veterinare. La Piaţa Centrală au apărut, deja, miei de vânzare.
 
Totuşi, la piaţă miei se vindeau tot cu cap, contrar recomandărilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Există şi o explicaţie, spun medicii veterinari.
 
De altfel, înainte de a ajunge pe tarabe, miei trebuie sa treaca de controlul sanitar veterinar. Experţii în siguranţa alimentelor atenţionează  că temperatura de păstrare a cărnii trebuie sa fie intre – 4 si +2 grade Celsius. Cumpărătorii au propriile metode de a testa prospeţimea cărnii.
 
Comercianţii speră că în ajunul Paştelui vânzările vor fi mult mai mari. Ei spun că, în aceeaşi perioadă, vor creşte şi preţurile la carnea de miel.