ACTUALITATE

Casa de cultură din satul Carmanova, stânga Nistrului, este modernizată cu sprijinul UE

post-img

A fost ultima iarnă în care în sălile Casei de cultură din satul Carmanova, din stânga Nistrului, era la fel de frig ca şi afară. Uniunea Europeană a acordat finanţare în proporţie de 150.795 euro pentru reparaţia instituţiei şi instalarea unui sistem de încălzire modern. Astfel, pentru prima dată în peste 30 de ani, toate încăperile vor fi practicabile pe timp de iarnă şi, mai mult decât atât, toţi locuitorii satului, şi cei care frecventează activităţile desfăşurate la Casa de cultură sau şi cei care vin la concerte, se vor bucura de condiţii adecvate.

La Casa de cultură din satul Carmanova, stânga Nistrului, orice obiect poate deveni artă, nu doar ţesătura sau firul de aţă, ci şi sticla, nisipul sau chiar poliesterul. O privire peste rafturile pe care sunt amplasate obiectele confecţionate aici se transformă întro călătorie în jurul lumii: tablouri elaborate în tehnica japoneză „kinusaiga” sau sticle cu nisip decorativ „sand art”, procedeu care îşi are originea în oraşul Petra, Iordania. Totuşi, aspiraţiile artizanilor şi colectivelor de artişti amatori erau greu de realizat din cauza condiţiilor „la limită”, în care se afla Casa de cultură.

„Clădirea a fost construită în anii ‘’70 ai secolului trecut şi de atunci nu a fost reparată niciodată. Sistemul de încălzire a fost deteriorat încă în anii ‘’90. De termoizolare, canalizare sau apeduct – nici vorbă.  Pentru că regimul termic nu era respectat, în unele săli cădea tencuiala de pe pereţi şi tavan, iar tablourile, costumele şi alte bunuri se deteriorau. Chiar şi în asemenea condiţii, zece colective îşi desfăşurau activitatea neîntrerupt. Iarna încălzeam cu reşoul două încăperi, în care, conform unui grafic, ne petrecem activităţile cu toţii”, povesteşte Natalia Stoian, directoarea instituţiei.

Lucrările de reparaţie sunt acum în toi. Se instalează un sistem de încălzire, sunt schimbate geamurile, clădirea va fi racordată, până în mai, la canalizare şi apeduct, vor fi renovate sălile de repetiţii şi sala mică de festivităţi. De condiţii mai bune se vor bucura nu doar copiii şi adulţii care frecventează colectivele artistice şi cercurile de creaţie, dar şi oamenii care vin la manifestări culturale.

„La activităţile desfăşurate la Casa de cultură vin locuitori ai satului de diferită vârstă, de la 5 la 60 de ani. Unii fac canto, alţii frecventează cercurile de dans. Mulţi vin aici ca să înveţe să facă lucruri hand-made. De sărbători, sala Casei de cultură e plină. Lumea e setoasă de evenimente culturale”, susţine Natalia Stoian.

Mai mult decât atât, datorită relaţiilor strânse cu colectivele artistice de pe malul drept, Casa de cultură din Carmanova va deveni un centru regional de creaţie. Aici se vor desfăşura concerte şi activităţi artistice cu participarea colectivelor de pe ambele maluri ale Nistrului. „Avem legături cu colective din dreapta Nistrului şi sperăm să amplificăm această colaborare după ce vom avea condiţii mai bune”, spune Natalia Stoian.

Casa de cultură din Carmanova este unul dintre  cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanţat de Uniunea Europeană „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanţilor mediului de afaceri şi ai societăţii civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor şi îmbunătăţirii infrastructurii sociale.