ACTUALITATE

Cartofii din import infestaţi ajung pe mesele cetăţenilor moldoveni

Cartofii din import, aduşi pentru consum în Republica Moldova, sunt infestaţi cu bacteria putregaiului. Potrivit datelor de la Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor, 90% din loturile de cartofi verificate au această bacterie. Deşi nu este periculoasă în alimentaţie, odată ajunsă în sol, bacteria poate afecta, ani la rând, toată cultura. Bacteria putregaiului scade semnificativ şi termenul de păstrare, chiar şi la temperaturi scăzute.

Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor a impus o perioadă de supraveghere, de trei luni, la importul de cartofi. Au fost prelevate 621 de probe, dintre care, doar în 58 de probe, nu a fost depistată bacteria ce provoacă putregaiul cartofului.

VLADISLAV COTICI director general ANSA: „Ca urmare a aplicării măsurilor de restricţie au fost returnate 24 de loturi, restul loturilor au fost admise pentru consum. Ştiu că acest agent cauzal este un obiect de carantină pătrunderea şi răspândirea lui face dificilă supravegherea suprafeţelor plantaţiilor afectate pentru utilizarea lor pe viitor ca plantaţii de cartof cu scop de material semincer."

Această bacterie ajunge pe mesele cetăţenilor moldoveni pentru că, în ţările de unde se importă cartofii, ea nu este pe lista de carantină. Importatorii primesc certificate conforme de la producători, dar când ajung la vama Republicii Moldova primesc rezultate de laborator negative.

ELA MALAI director general ANSA: „Cel mai mare import se face din ţările CSI. Şi anume Belorusia Ucraina Rusia pentru ei această bacterie nu este organism de carantină, adică la ei se permite dar la noi nu. Până la 1 noiembrie în urma discuţiilor cu corespundeţi  serviciului Fitosanitar rus ASA a primit o listă a producătorilor locali din Belorusia MUSCA care a fost inspectat serviciul lor Fitosanitar si aceşti producători ii putem considera ca libere la această bacterie."

La şedinţa organizată de ANSA au venit şi importatorii nemulţumiţi. Aceştia spun că din cauza unor deficienţe legislative, sunt întoarse la vamă loturi întregi cu marfă.

GHEORGHE CIOCÂRLAN administrator firmă: „O metodă mai bună prin a soluţiona problema dată ar fi bine să scoată claviabaterul de miciuganis din rândurile de risc de boala cartofilor pentru că nu este pentru consumul uman nu este afectabil e mai grav dacă ar fi nitraţi sau plumb. Noi de acolo primim rezultatele bune la noi se dau rezultatele rele."

Republica Moldova importă cei mai mulţi cartofi din Belarus. Conform statisticilor oficiale, în primele luni ale acestui an, importul din Belarus s-a mărit de de 320 de ori.