ACTUALITATE

Care sunt principalele cauze care duc la scăderea natalităţii în Republica Moldova

Sărăcia, emigraţia, infertilitatea şi amânarea sarcinii sunt principalele cauze care duc la scăderea natalităţii în Republica Moldova. Specialiştii spun că în aceste condiţii se atestă o îmbătrânire continuă a populaţiei.

Potrivit datelor statistice, în ultimii ani tot mai multe femei aleg să-şi facă o cariera profesională decât să se căsătorească şi să conceapă copii. Mai multe femei hotărăsc să aibă copii după vârsta de 30 de ani. Potrivit medicului genicolog-obstetrician, 20 la sută dintre cupluri se confruntă cu probleme de infertilitate.

DIANA AL FARAJ, genicolog-obstetrician: „Să zicem modul de viaţă şi unul din motive importante e că amână şi aleg să-şi împlinească familia la o vârstă înainatată. Invariabil odată cu înaitarea femei în vârstă va scadea fertilitatea, dar şi succesul procedurilor tratamentelor de fertilitate. Să ne dăm seama că fertilitetea începe să scadă cu vârsta de 27 de ani”.

Multe familii decid să nu aibă mai mult de un copil, inclusiv din cauza condiţiilor financiare dificile.

DIANA AL FARAJ, genicolog-obstetrician: „Creşte procentajul pe an ce trece a femeilor care se adresează şi după 40 de ani, el trebuie să se adreseze atunci când au decis, cu siguranţa tratamentele de infirtelitate cresc din şansa de avea acest copil”.

Ca urmare a scăderii natalităţii, în ultmii doi ani au fost adoptaţi doar câţiva copii. În această perioadă, în municipiului Chişinău au fost integraţi în familii doar 10 copii. Acum 60 de cupluri stau pe lista de aşteptare în dorinţa de a înfia copii.

SERGIU OCERETNÎI, şef interimar, Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copiilor: „Preponderent sunt solicitaţi copii de vârstă, mică atunci e cel mai uşor să-l modelezi. Fiecare părinte vrea ceva nou, cel mult de câte luni, sunt cazuri fericite când copilul la două trei luni a trecut prin adopţie şi a fost înfiat”.

Procedura de înfiere poate dura în jur de doi ani, este un proces îndelungat timp în care specialiştii analizează minuţios toate aspectele. Cei care nu şi-au găsit o familie stau la centrele de plasamente în grija autorităţilor sau în şcolile internat.

MARIA BĂNĂRESCU, avocatul copilului: „Da, poate ar fi un pic birocratizat din aceste acte de prezentat, dar dacă autorităţile le-a considerat imprtantă, ce ţine de anumite substanţe. Totuşi autoritatea titulară trebuie să convingă că merg la nişte părinţi responsabili”.

La ziua de astăzi, în Chişinău, în jur 200 de minori îşi petrec copilăria în centre de plasamente şi în şcoala ineternat.  Totodată 370 de copii au posibilitatea să stea în grija unei rude sub tutelă.