ACTUALITATE

Caravana Radio România Chişinău „1918 – Când toţi românii au zis Da!”. Ion Negrei: Astăzi ne rămâne nouă să decidem

post-img

În anul Centenarului Marii Uniri, Radio România Chişinău organizează o caravană în mai multe centre urbane din Republica Moldova cu participarea unor istorici, oameni de cultură, jurnalişti care vorbesc despre impactul şi importanţa Marii Uniri de la 1918 pentru românii basarabeni.

Prima conferinţă a avut loc la biblioteca din Briceni şi a fost susţinută de istoricul Ion Negrei. El a vorbit despre condiţiile interne şi externe în care a avut loc Unirea Basarabiei cu România în 1918, despre viaţa populaţiei de aici în preajma căderii Imperiului Rus, evenimentele din 1917 - proclamarea autonomiei Basarabiei şi formarea Republicii Democratice Moldoveneşti, Unirea provinciilor româneşti în 1918 şi beneficiile unirii pentru basarabeni.

Ion NEGREI: ”Membrii Sfatului Ţării au făcut un lucru foarte important şi riscant. Era riscant să scoţi Basarabia din Imperiul Rus, să votezi în Sfatul Ţării şi să o aduci în componenţa României. Nimeni nu ştia care va fi soarta lor, evoluţia evenimentelor. Vine anul 1940 şi mulţi dintre acei care au votat Unirea sunt arestaţi şi închişi în gulagurile sovietice. Au fost fericiţi cei care au murit în perioada interbelică, plecând pe lumea cealaltă cu sentimentul datoriei împlinite. Pantelimon Halippa, care a fost vicepreşedinte al Sfatului Ţării, a cunoscut Gulagul, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. A scăpat după moartea lui Stalin, după Gulagul sovietic pleacă în România,  a trăit până în 1979, 96 de ani. Au făcut o faptă plină de curaj, câteodată şi nouă ne lipseşte curajul acesta, ca să ne hotărâm într-o direcţie oarecare.

Continuarea o găsiţi aici.