Cântăreţul şi compozitorul Dan Andrei Aldea, fost lider al formaţiei Sfinx, s-a stins la vârsta de 69 de ani.
Vizualizari:

Cântăreţul şi compozitorul Dan Andrei Aldea, fost lider al formaţiei Sfinx, s-a stins la vârsta de 69 de ani.

Cântăreţul, instrumentistul şi compozitorul Dan Andrei Aldea, fost lider al formaţiei Sfinx în anii 1970, a murit la vârsta de 69 de ani, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma unui stop cardiac. Anunţul a fost făcut duminică, de cântăreţul Nicul Alifantis, pe pagina sa de Facebook: "Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!".

Născut pe 9 martie 1950, în Bucureşti, Dan Andrei Adea a fost multi-instrumentist, aranjor şi compozitor.

După ce a fost liderul formaţiei Sfinx în anii '70, s-a stabilit, din 1981, în Belgia, cerând azil politic, apoi în Germania, unde şi-a înfiinţat propriul studio de înregistrări.

Considerat unul dintre cei mai creativi chitarişti români, Dan Andrei Aldea a avut o bogată carieră ca solist vocal, instrumentist, compozitor şi aranjor pentru câteva sute de piese, sub nume propriu sau în colaborare cu alţi muzicieni. A abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o cu atât mai mult după stabilirea sa în Germania: muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk, jazz, country.

Dn 1969, Aldea s-a impus ca lider al trupei Sfinx, care a devenit una dintre cele mai de succes formaţii româneşti de rock progresiv. Aldea a scris şi interpretat cu Sfinx piese precum "Şir de cocori", "Om bun", albumul-concept "Zalmoxe", piesele "Din nou acasă", "Fetele albine" ş.a. 

A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artişti ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian. 

Dan Aldea a scris şi muzică de scenă, dar şi coloana sonoră pentru filmul "Nunta de piatră" (1972), în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia.

În 2014, Dan Andrei Aldea a revenit în România după 33 de ani şi a susţinut atunci un concert alături de Pasărea Colibri.
 

Soţia căntăreţului, Dana Aldea, a precizat într-un comunicat că Dan Aldea a murit în Călăraşi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în somn.

Trupul neînsufleţit al muzicianului va fi transportat în Bucureşti, unde va fi incinerat, conform voinţei acestuia. Mai multe informaţii vor fi oferite ulterior.

 

Sursa: Mediafax

Similare
RECOMANDĂRI