Când ”România” nu este doar un cuvânt!
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Când ”România” nu este doar un cuvânt!

Campania TVR Internaţional, dedicată Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în acest an pe 31 mai, ne prilejuieşte întâlnirea cu Filip Gheorghiev, un tânăr născut la Vidin, al cărui suflet poartă dorul de România.

Filip Gheorghiev are 20 de ani. S-a născut la Vidin, „un oraş pe malul sudic al Dunării” cum spune el, într-o familie de români. Părinţii lui s-au întâlnit când erau studenţi. Mama lui, născută în Maramureş, a acceptat să se căsătorească la sud de Dunăre, fiind avertizată de la început că viaţa unui român în Bulgaria nu este chiar uşoară. Şi nici nu a fost. Dar, familia Gheorghiev din Vidin are acum doi copii de care este mândră. Dacă nu ne credeţi pe cuvânt, citiţi mesajul de mai jos dedicat românilor de pretutindeni, de Filip, băiatul cel mare!

(w640)

”Cele două cuvinte care mă definesc: sunt român şi creştin. Cele mai sfinte cuvinte pentru mine sunt familieneam şi ţară, iar ceea ce mă leagă de ele, în primul rând, sunt iubirea şi sângele strămoşilor.

Mă bucur că am avut posibilitatea să iau parte la mai multe proiecte europene şi programe ale fostului Minister pentru Românii de Pretutindeni. Aceste experienţe sunt de neuitat şi au avut un impact exclusiv pozitiv asupra mea. Am participat la toate simpozioanele, evenimentele culturale, prezentările de carte organizate de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria “AVE”, în cadrul cărora am întâlnit unii dintre cei mai cunoscuţi  profesori universitari, diplomaţi, actori, barzi, oameni care trăiesc şi simt româneşte.

(w640)

Am absolvit Liceul “Petko R. Slaveykov” din Vidin, iar în prezent sunt student la Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Craiova este oraşul în care au studiat şi părinţii mei, oraşul în care veneam încă de mic copil cu mare drag, unde ne plimbam în minunatul parc Nicolae Romanescu, eu, mama şi tata, tradiţie fiind să îmi acopăr faţa cu preferata mea mâncare pe atunci, adică vata de zahăr.

M-am născut român în Bulgaria, ţară pe care o preţuiesc, dar România este patria sufletului meu. Păstrarea limbii şi a tradiţiilor neamului nostru la sud de Dunăre a fost şi este cea pentru care se luptă părinţii mei de când mă ştiu, luptă în care încerc să mă implic şi eu. Mă mândresc cu părinţii mei, pentru mine şi pentru sora mea, Ioanna, ei sunt un adevărat model în viaţă.

(w640)

Mulţi au încercat să destrame ce au făurit strămoşii noştri, dar nu au reuşit. Mulţi au încercat să şteargă memoria neamului nostru, dar minciunile lor au fost dovedite. Multe imperii au stăpânit meleagurile noastre, dar nu şi spiritul. Nu permiteţi ca flacăra românităţii să se stingă sub veghea noastră, nu fiţi asemenea potrivnicilor noştri!

Pentru a încheia mesajul meu către românii de pretutindeni într-o manieră pozitivă, am să amintesc versurile finale al poeziei "Limba românească" de Gheorghe Sion:  „Limba, ţara, vorbe sfinte/La strămoşi erau; Vorbiţi, scrieţi româneşte,/Pentru Dumnezeu!".

LA MULŢI ANI, ROMÂNE!”

A consemnat Aura Dobre

Similare
RECOMANDĂRI