Cancelaria de stat a iniţiat un audit la sanatoriul „Moldova” din Truskaveţ
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cancelaria de stat a iniţiat un audit la sanatoriul „Moldova” din Truskaveţ

La sanatoriul „Moldova”, situat în Truskaveţ, Ucraina, va avea loc un audit financiar. Acesta a fost iniţiat de Cancelaria de Stat a Guvernului. Motivul ţine de cererile crescânde ale administraţiei instituţiei medico-sanitare pentru permisiunea de a lua credite bancare.

„De la începutul anului, astfel de cereri au început să parvină foarte activ şi destul de insistent. Administraţia susţine că împrumuturile bancare sunt necesare pentru a acoperi anumite cheltuieli: costurile curente, rambursarea împrumuturilor anterioare şi a altor datorii. Iar înainte de a permite obţinerea unui alt credit bancar, trebuie să efectuăm un audit profesionist al situaţiei financiare la întreprindere”, a declarat pentru IPN secretarul general al Guvernului, Lilina Iaconi.

Cancelaria de stat şi Întreprinderea de stat „Medisan”, care gestionează bunurile Moldovei pe teritoriul Ucrainei, au autorizat un angajat al Agenţiei Proprietăţi Publice a Republicii Moldova, care reprezintă interesele patrimoniale ale Moldovei în Ucraina. „El se va ocupa de chestiunile ce ţin de efectuarea auditului, precum şi de soluţionarea altor probleme specifice. Pentru a-i facilita executarea sarcinilor atribuite, adresa juridică a sanatoriului a fost transferată de la Truskaveţ la Kiev, unde se află biroul reprezentantului Agenţiei Proprietăţi Publice”, a explicat secretarul general al Guvernului.

Solicitat de IPN, Alexandru Bunescu, şeful Întreprinderii de stat „Medisan”, a declarat că „în ultimul an datoriile sanatoriului „Moldova” au crescut cu 60%". „Creşterea bruscă a datoriilor poate duce la consecinţe ireversibile. Iar aici mai figurează şi agentul economic, situat peste hotare. Prin urmare, fondatorul vrea să ştie, ce se întâmplă acolo, să înţeleagă ce dificultăţi are şi de ce sunt acumulate asemenea datorii", a explicat şeful „Medisan”.

Termenii de control şi audit nu au fost încă stabiliţi. Potrivit lui Alexandru Bunescu, „ei vor fi definiţi de Cancelaria de stat”. „Pe 3 august a avut loc şedinţa la care s-a discutat această problemă. Se examinează toate opţiunile şi se vor lua toate măsurile posibile pentru a nu admite pierderea proprietăţii de stat”, a menţionat şeful Medisan.

Cancelaria de stat a anunţat administraţia sanatoriului „Moldova” despre următorul audit în data de 30 august.

Situat în Truskaveţ, sanatoriul „Moldova” se află în proprietatea deplină a statului moldovenesc. Cancelaria de stat a Republicii Moldova monitorizează activitatea acestei instituţii medico-sanitare.

Cancelaria de stat gestionează două instituţii medico-sanitare din Truskaveţ şi Sergheevka, precum şi obiecte cu proprietate parţială a Moldovei la Odesa. Restul patrimoniului moldovenesc din Ucraina  ţine de competenţa Agenţiei Proprietăţii Publice a Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI