Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Câinii-vameşi din R. Moldova şi-au demonstrat abilităţile la competiţie online

Muncesc cot la cot cu angajaţii Serviciului Vamal, găsesc droguri ascunse, ţigări sau chiar bani falşi. Vorbim despre câinii-vameşi. Ei sunt angajaţi şi prieteni de nădejde, iar plata lor e în mângâierile şi micile gustări de la colegi. Sunt un model de disciplină şi cu greu pot fi corupţi.

Recent, aceşti patrupezi curajoşi au participat la o competiţie în care şi-au demonstrat abilităţile. Din cauza pandemiei, evenimentul a fost organizat doar cu participarea câinilor specializaţi din Republica Moldova.

Timp de două zile, echipele au concurat la patru probe. Trei dintre acestea au constat în căutarea şi depistarea produselor din tutun, ascunse în lăzi, autoturisme şi spaţii deschise. În total, Serviciul Vamal are în dotare 22 de câini antrenaţi pentru asemenea misiuni. Numai în acest an, vameşii cu blăniţă au deconspirat peste 70 la sută dintre capturi.

Între anii 2016-2018, Mark a depistat peste 1 milion de ţigări la punctul de frontieră Giurgiuleşti. De mare ajutor a fost şi colegul lui, Dunai.

Pentru a fi gata de muncă, câinii-vameşi sunt antrenaţi jumătate de an. Cariera lor durează în jur de 8 ani. După "pensionare" aceştia îşi petrec bătrâneţele la Centrul Chinologic din Ocniţa.
Similare
RECOMANDĂRI