ACTUALITATE

BOP: Nivelul de încredere în instituţii creşte, dar sărăcia rămâne principala problemă

Nivelul de încredere în instituţiile statului creşte, PSRM şi PAS se află în topul încrederii, iar Igor Dodon şi Maia Sandu sunt politicenii preferaţi ai cetăţenilor Republicii Moldova. Sunt doar câteva date ale Barometrului Opiniei Publice, realizat de compania "Civis", la comanda Institutului de Politici Publice, în perioada 19 aprilie – 9 mai.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativul de la Chişinău ar accede şase formaţiuni politice. Potrivit cercetării sociologice, PSRM ar acumula 40 la sută din voturi, urmat la mare distanţă de PAS-ul Maiei Sandu, pentru care ar vota 19 la sută dintre cei chestionaţi. Partidul Democrat ar acumula 11 la sută din sufragii, în timp ce Platforma DA ar avea asigurat votul a 7% din alegători. La limita pragului electoral, în Parlament ar mai intra Partidul Şor şi PCRM.
 
INTENŢII DE VOT
 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova  – 40%
Partidul Acţiune şi Solidaritate                       – 19%
Partidul Democrat din Republica Moldova     – 11%
Platforma Demnitate şi Adevăr                       – 7%
Partidul "Şor"                                                   – 6%
Partidul Comuniştilor                                       – 6%
 
Aceste cifre reflectă intenţia de vot a cetăţenilor care sunt decişi să participe la alegeri şi au deja formată o opţiune electorală. Acelaşi studiu mai arată că politicienii care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei sunt preşedintele Igor Dodon, liderul PAS, Maia Sandu, premierul Pavel Filip şi liderul PSRM, Zinaida Greceanîi.
 
IGOR DODON         – 40%
MAIA SANDU           – 27%
PAVEL FILIP             – 26%
ZINAIDA GRECEANÎI – 26%
 
Barometrul mai arată o creştere a nivelului de încredere în instituţiile statului. Aceşti indicatori reprezintă cele mai mari cifre din ultimii trei ani. 
 
PREŞEDINŢIA    – 37%
GUVERNUL        – 24%
PARLAMENTUL  – 21%

De cea mai mare încredere se bucură armata, urmată de biserică, primării şi mass-media. Potrivit aceluiaşi studiu, 71% dintre respondenţi cred că lucrurile în Republica Moldova au luat o direcţie greşită, în timp ce doar 25 la sută spun că direcţia este bună.
 
DIRECŢIA ESTE GREŞITĂ – 71%
DIRECŢIA ESTE BUNĂ – 25%
 
Fiecare al cincilea cetăţean ar fi gata să plece pentru totdeauna din Republica Moldova, 35 la sută şi-ar părăsi casa pentru o perioadă anumită, iar 42% dintre respondenţi nu ar pleca niciodată din Republica Moldova.

În acelaşi timp, o treime dintre respondenţi au spus că veniturile familiei nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar 64 la sută dintre cei chestionaţi nu sunt mulţumiţi de situaţia economică.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 aprilie – 9 mai, pe un eşantion de 1115 persoane din 99 de localităţi, exceptând regiunea transnistreană. Marja de eroare a studiului este de 3 la sută.