Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Bolile cronice nu sunt o piedică pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19

Bolile cronice nu sunt o piedică pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19. Medicii de familie chiar susţin că cei aflaţi în această grupă de risc trebuie să se vaccineze. Zvonurile despre tot felul de probleme sunt combătute de specialiştii şi de rezultatele obţinute până acum. S-a demonstrat că cei care nu sunt vaccinaţi, fac forme grave ale bolii şi organismul lor este tot mai afectat până se poate ajunde la deces. Doar ieri, Ministerul Sănătăţii a raportat 15 morţi din cauza complicaţiilor provocate de noul coronavirus.

Medicii recomandă ca pacienţii care se află în grupul de risc trebuie să fie primii la punctele de vaccinare.

MARIANA FRUNZA, şef medici de familie AMT Buiucani: „Vaccinul reacţii adverse nu are, unicile reacţii adverse sunt la componentele preparatului, componentele vaccinului. Ceea ce până acum la noi nu s-au înregistrat. De aceea sunt invitaţi mai ales pacienţii cu patologii cronice, cu patologii oncologice”.

Ritmul de vaccinare a scăzut ingrijorător in republica Moldova. Dacă in urmă cu o luna se vaccinau şi câte 100 de oameni pe zi la policlinica din Buiucani, acum sunt cel mult 30. Mulţi oameni sunt neinformaţi sau dau crezare zvonurilor.

MARIANA FRUNZA, şef medici de familie AMT Buiucani: „Acest mit cu artrite, cu cheguri de sânge şi aşa mai departe, diferite  patologii asociate. Absolut nu are nici o reacţie. Nici un impact negativ asupra sănătăţii organismului în urma vaccinului”.

Liuba Guba este pensionară şi medicii de familie au înscris-o printre primii pe lista de vaccinare. Bătrina a fost imunizată în urmă cu cinci luni şi se simte foarte bine. A avut reacţiile specifice unei injecţii dar fără alte probleme şi îi îndeamnă pe toţi să se vaccineze pentru a-şi proteja sănătatea.

 LIUBA GUBA, pensionară: „Eu sunt cu inima, cu tensiunea, cu zahărul, cu pancreasul, toate le am. – Aveţi mai multe boli? – Da. Mai multe şi deja m-a impus să fac. Primul vaccin, chiar înainte de paşte, că eu ziceam că nu o să văd paştele. – Dar o zis că dacă trăiesc  eu, o să trăiţi şi dumnevoastră”.

La policlinica nr. 5 din sectorul Buiucani rar apare cineva la punctul de vaccinare. Cei care vin sunt constienţi că o fac pentru sănătatea lor şi a celor din jur.

În ciuda faptului că tot mai mulţi oameni se îmbolnăvesc şi mor, mai sunt destui care nu cred în existenţa virusului şi nu vor să se vaccineze. Statistica arată că în ultimile zile a crescut numărul deceselor în urma complicaţiilor provocate de coronavirus.
 
Similare
RECOMANDĂRI